Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egy igazi húsvéti ízutazást ígér a kakaós, aszalt gyümölcsös kalács

Ha húsvét, akkor bizony a kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Amennyiben idén egy kicsit módosítani szeretnél a hagyományos változaton, akkor a kakaó mellett nyugodtan adhatsz a tésztához finom aszalt gyümölcsöket is.

Egészen feldobják a húsvéti kalácsot az aszalt gyümölcsök, és nemcsak látványra, hanem az íze is mennyei lesz a süteménynek. Legjobb, ha lehunyod a szemed, miközben falatozol belőle, és várod, hogy ráharapj egy aszalt sárgabarackra, egy szilvára vagy egy körtére. Ez egy igazi ízutazás lesz az egész család számára. Mutatjuk a Vidék íze magazin kiváló receptjét ehhez a különleges kalácshoz.

Íme a kakaós, aszalt gyümölcsös kalács receptje!

Hozzávalók: 

A tésztához:  

  • 500 g liszt 
  • 2,5-3 dl tej 
  • 25 g friss élesztő 
  • 1 csipet só 
  • 1 tojás 
  • 1 tojássárgája 
  • 2 evőkanál cukor 
  • 5 evőkanál langyos olvasztott vaj 
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 2 evőkanál kakaópor 
  • felvert tojás a kenéshez 
  • zsír a forma előkészítéséhez 
  • 100 g apróra vágott aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, körte stb.) a töltelékhez 

Elkészítés:

  1. Meglangyosítunk fél deci tejet, hozzákeverünk egy teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk felfutni. 
  2. A robotgép táljába öntjük a lisztet, elkeverjük a sóval. Az olvasztott vaj és a kakaópor kivételével hozzáadjuk az összes hozzávalót (a felhabosodott élesztőt is). A tejet úgy adagoljuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk.
  3. Kanalanként hozzáadjuk az olvasztott vajat is, minden kis adaggal addig dagasztjuk, míg a tészta fel nem veszi. A kész tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. 
  4. Ha megkelt a tészta, kétfelé osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a pici tejjel elkevert kakaót. Enyhén lisztezett felületen mindkét cipót egyforma téglalappá nyújtjuk, egymásra tesszük. Megszórjuk az aszalt gyümölcsökkel, és feltekerjük lazán (mint a bejglit).  
  5. Zsírral kikenünk egy hosszúkás sütőformát, belefektetjük a kalácsot. Felvert tojással lekenjük. Szobahőmérsékleten kelesztjük tovább. Ha megszáradt rajta a tojás (körülbelül 20 perc), akkor ismét lekenjük a felvert tojással. Ha ez a réteg is megszáradt, akkor egy kés hegyével mintát rajzolunk rá.
  6. Végül 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 40 perc alatt megsütjük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss