Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  

Itt a medvehagyma!

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Itt a medvehagyma!

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Itt a medvehagyma!

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A végsőkig lecsupaszított piacon végre megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.

Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle! Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle!

Hol juthatunk hozzá?

A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyönyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!

Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.

Hogyan használhatjuk fel?

A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.

Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.

Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves

Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.

Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával

A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.

Medvehagymás-sajtos rúd

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2-3 evőkanál tejföl
5-6 levél medvehagyma

őrölt bors
sajt

Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd vékonyra kinyújtjuk, ha előnyújtott tésztát használunk, azt már nem kell nyújtani.
A tejfölt ízlés szerint sózzuk, megszórjuk őrölt borssal, és jól összekeverjük. A medvehagymát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A vékonyra nyújtott leveles tészta egyik felét megkenjük az ízesített tejföllel, majd ízlés szerint megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. A tészta másik felét ráhajtjuk, hogy teljesen befedje a tölteléket. Ezután éles késsel vagy derelyevágóval ízlés szerinti méretű rudakra vágjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a töltött rudakat, majd mindegyik tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe toljuk, majd pár perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. 
Tálalás előtt hűlni hagyjuk, majd akár egy finom krémleves mellé, vagy sós ropogtatni valóként kínáljuk.
Ha a receptet elmentenéd saját recepttáradba, akkor katt ide >>>

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
1 db póréhagyma
1 nagyobb krumpli

színes bors
szerecsendió
1 db zöldségleveskocka
3 dkg margarin
2 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín
7 dl víz

Elkészítés: A póréhagymát vékonyra szeleteljük. A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra. 
Egy edényben hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt pórét, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen. Ezután adjuk hozzá a medvehagymát, majd szórjuk meg a fűszerekkel, és pároljuk tovább, hogy a medvehagyma is kicsit összeessen. Végül adjuk hozzá a krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.
Amikor a krumpli megfőtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk ki, de főzni már nem kell tovább.
Ha a receptet elmentenéd saját recepttáradba, akkor katt ide >>>

Medvehagymás receptek a Mindmegettén >>>

Friss, üde íz az első tavaszi levelekben! Friss, üde íz az első tavaszi levelekben!
 

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 27 db
  • 2013. április 23. 23:17
    Ennek is az lesz a sorsa mint a spenótnak nagyon hirtelen lett népszerű!!!!!!!!!!!
  • 2013. március 29. 00:31
    M E D V E S Z Ő L Ő K Ő R Ö Z Ö TT !!! Békés Húsvétot kívánok mindenkinek szeretettel !! Kőrözöttnek készitettem reggelihez : Egyszerü vajba kevertem, (10 deka) miután felaprítottam két-három levelet annyira amint petrezselyemnél szoktam, mokkásanálnyi sóval tovább ízesitettem,kevés örölt borst (mkkáskanálnyit )szórtam még rá.Császárzsömlével,sós kiflivel vagy piritóssal hoztam össze teázás mellett. (Illatos sajtokkal tilos megreszelni. Isten óvjon mindenkit, hogy juhtúrot keverjen hozzá!)
    MEDVESZÖLŐ NOKEDLI. !!! Két három személy részére készitünk nokedlit és három - négy levelet milliméteres szállakra aprítva belekeverem a nokedlibe és úgy főzőm ki.Lecsót főztem hozz csípős vislivel - A Fény utcai piacon a földszinten kapható
  • 2012. április 30. 21:53
    Ha kell valakinek medvehagyma én ezer forint plusz postaköltség amit vevő áll 50darabot (ötven darabot, hagymát) küldök utánvéttel! nyár vége felé. Természetesen így sem nagy mennyiség az 50db hisz csak kettő levelet hoz amiből csak egyet lehet felhasználni! Nyár végén szedem fel nagyon kora ősszel.Érdeklődni somogyimedvehagyhma@gmail.com címen
  • 2012. április 30. 21:53
    http://medvehagyma.5mp.eu/web.php?a=medvehagyma
  • 2012. április 24. 07:16
    dczkati!
    Vitnyédi temetővel szemben ,menj be az erdőbe.
    Már alig haladsz 30 métert és a bal oldalon ott van a medvehagyma.
    De azért vigyázz mert ott van mellette a gyöngyvirág is.
    Jó gyűjtés !
    Szedni akarok még én is .
    pwapapa!!

    Medvehagyma magot lehet venni a gazdaboltokba is.
    A Vitnyédibe biztos a párom múlthéten vett.
    Ne akarjunk már mindenen nyerészkedni.
  • 2012. április 23. 09:42
    Ha kell valakinek medvehagyma én ezer forint plusz postaköltség amit vevő áll 50darabot (ötven darabot, hagymát) küldök utánvéttel! nyár vége felé. Természetesen így sem nagy mennyiség az 50db hisz csak kettő levelet hoz amiből csak egyet lehet felhasználni! Nyár végén szedem fel nagyon kora ősszel.Érdeklődni somogyimedvehagyhma@gmail.com címen
  • 2012. április 13. 15:25
    Bakonybéli vagyok, ráadásul pont az erdő szélén lakom, még a házat is átjárja a medvehagyma illat :)
    A növényt szinte mindenféle ételbe használom.
  • 20. cernus
    2012. április 1. 17:10
    dzckati!
    Bakonybélben rengeteg van,kaszálni lehetne!
    Most szedtünk mi is.Holnap kezdem el a tartósítását!
    Üdv
  • 2012. március 28. 09:53
    Győr-Moson-Sopron megyében nem tud valaki lelőhelyet?Mégis hol lenne érdemes keresni?Azt olvastam hogy bükkösökben meg gyertyánosokban.
  • 2011. április 18. 16:04
    Tegnap volt szerencsém medvehagymát begyűjteni az alábbi helyen. Ajánlom mindenkinek rengeteg van. Sokan szedtek saját és családjuk részére.
    Én lefagyasztottam, megmosva lecsepegtetve és szorosan összetekerve, henger alakúra zacskókba. így ha szükség lesz rá fagyosan recés késsel aprítható.
    Üvegbe is tettem el letömködve, apróra vágva, lesózva, olíva olajjal leöntve. Hűtőbe tárolva. Bár mikor startra készen, fogyasztásra.
    "Gerecsében a Bajót és Bajna közötti műútról megközelíthető Pusztamarót környékén valóságos medvehagyma-szőnyeg borítja az erdőt."
    Szép napot!
Hasznos csomag