Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan készíts serpenyőben sült spárgát?

default user icon
MME
Itt a spárgaszezon, és bár még elég borsos áron mérik a tavasz fehér, lila és zöld színben pompázó ínyencségét, egy-egy csokorral érdemes beszerezni. Sok recept közül választhatunk, ha az elkészítése mellett döntünk, de isteni finom lesz a végeredmény, ha egyszerűen serpenyőben sütjük. Mutatjuk, hogyan!

A spárga nem véletlenül a tavaszi időszak egyik kedvenc zöldsége: kevés a kalóriatartalma, ellenben bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Szezonja áprilistól június elejéig tart, ekkor juthatunk a piacokon és a boltokban friss spárgához, de a rajongóknak nem kell lemondani róla az év többi hónapjában sem: konzerv változata nagyon népszerű.

A spárga forró serpenyőben, kevés olajon megpárolva mély, fás ízű lesz, enyhén füstös mellékízzel. Ha szeretjük ezt az ízvilágot, itt az idő beszerezni egy öntöttvas serpenyőt – ebben lesz ugyanis igazán ütős a végeredmény. És hogy mire figyeljünk sütés közben? Íme!

Nem kell sok olaj

A karcsú spárgaszálak jól mutatnak a tányéron, így jobb, ha nem vágjuk fel. Ahhoz, hogy a spárga ne égjen meg, a sütés során folyamatosan mozgatni kell a szárakat: egy csipesz segítségével forgassuk úgy, hogy minden oldala érintkezzen a forró serpenyővel. Ha jól csináljuk, füstölni fog, de nem ég meg!

Csökkentsük a hőt, ha szükséges

Előfordulhat, hogy párolás közben csökkentei kell a hőmérsékletet, különösen, ha a spárga szárai vastagabbak. Ilyenkor ugyanis a spárga külseje jól megbarnul, de a közepe még nyers marad.

nem egyszerre sülhetnek át a szárak

Egyes szárak hamarabb átsülnek és lesznek ínycsiklandóan barnák, ezért egy csipesszel szedjük ki, amikor úgy látjuk, valamelyik spárga már tökéletes.

A sült spárga önmagában vagy köretként is isteni finom, de még számtalan finom recept közül válogathatunk. Összegyűjtöttük a mi kedvenc receptjeinket:

BACONBA TEKERT SPÁRGA>>> 

SPÁRGA ROSTON SÜLT CSIRKÉVEL ÉS HOLLANDI MÁRTÁSSAL>>> 

A LEGFINOMABB SPÁRGAKRÉMLEVES>>> 

CSŐBEN SÜLT SPÁRGA BURGONYÁVAL>>> 

SPÁRGÁS-KOLBÁSZOS PENNE>>> 

 

(Borítókép: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss