Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg simaliszt
  • 2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
  • 1 db tojás
  • 2 dl meleg víz
  • 1 tk só
  • 1 tk 10%-os ecet
  • 2 db tojássárgája a kenéshez
  • A meggyes réteshez:
  • 50 dkg magozott meggy vagy két üveg meggybefőtt
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1-2 ek búzadara vagy morzsa
  • Az almás-mákos réteshez:
  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 3 db közepes alma
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl tej (vagy amennyit felvesz a mák)
  • 1 ek búzadara
  • 1/2 db biocitrom reszelt héja
  • A túrós réteshez:
  • 50 dkg félzsíros túró
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 3-4 ek tejföl (a túró szárazságához mérten)
  • 5 dkg mazsola
  • 1/2 db biocitrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet őrölt bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadara

Elkészítés

    1. A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és hozzákeverjük az ecetet. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. (A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.)
    2. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. (Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.) Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, és megkenjük a kis bucikat olajjal, majd fél órára langyos helyre tesszük pihenni. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. 
    3. A meggyes réteshez a meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de nem fosztjuk meg tőle teljesen. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, azt az edény alján hagyjuk.
    4. Az almás-mákos réteshez a mákot felfőzzük a tejben a cukorral és a mazsolával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, végül összekeverjük a reszelt almával. (A mák őrlésétől is függ, hogy mennyi tejet vesz fel: ha nagyon finomra van őrölve, több tej kell hozzá.) Az alma levét is csak akkor nyomjuk ki, ha túlságosan lédús.
    5. A túrós réteshez a túrót villával összetörjük a vajjal és a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a cukrot, annyi tejfölt, amennyitől krémes lesz,a mazsolát, a citromhéjat és a búzadarát. Az egészet jól elkeverjük, majd legalább 20 percig hagyjuk pihenni.
    6. Amikor a tészta eleget pihent, egyenként kinyújtjuk. (Ha belenyomjuk az ujjunkat a tésztába, és ott marad a helye, akkro elég puha.) A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, majd a tésztát a tenyerünkkel kilapítgatjuk, és elkezdjük kihúzni. A kezünket belisztezzük, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk alulról, amíg szinte átlátszóvá válik. (Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.)
    7. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, vagy ollóval egyszerűen körbevágjuk. (Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat beledobálhatjuk a töltelék közé.) Hagyjuk kicsit megszikkadni, de nem szárítjuk túl sokáig, különben a feltekeréskor megtörik. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. Mindegyik rúdnál így járunk el. 
    8. Amikor kihúztuk a tésztát, és elkészültünk a töltelékekkel, egyenként megtöltjük a réteseket. A két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
    9. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Amikor megsült, felszeleteljük, és a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

A magyar konyha egyik tradicionális édessége a házi rétes.
A házi rétest nem könnyű elkészíteni, de egyszer mindenkinek ki kell próbálnia ezt a tradicionális magyar desszertet. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá, de megéri a  fáradozást, mert a végeredmény minden képzeletet túlszárnyal.
Az a jó töltelék, amelyik egy kissé “tocsogós”, tehát van nedvességtartalma. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, a mandulához, stb.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin