Hagyományos zöldborsóleves

default user icon
11 3.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg friss zöldborsó (kb. 50 dkg tisztított vagy mélyhűtött),
  • 1 sárgarépa,
  • 1 petrezselyemgyökér,
  • 1 kis fej hagyma,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 leveskocka,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
  • 4 dkg száraztészta

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A zöldborsót kifejtjük, megmossuk. A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra (kockákra, karikákra) vágjuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.

    2. A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát kb. 1 liter vízben feltesszük főni, beletesszük a leveskockát, és lefedve, lassú tűzön az egészet puhára főzzük.

    3. Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest. Sóval, borssal ízesítjük.

    4. A levesbe szórjuk a tésztát, és kb. 5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána tálaljuk.

    1 adag: 1080 kJ/265 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Vajda 7 évvel ezelőtt
Szia, Leveszygy! Csak most olvasom, de épp jókor: holnap ismét zöldborsóleves lesz! :-) Szia Casca
Leveszy György 7 évvel ezelőtt
Cascafeliznek: a csipetke jóval keményebb tészta, mint a galuska, mivel kézzel csípkedünk belőle kb. borsó nagyságú darabokat. A hozzávalók a szokásosak: tojás, kevés só és annyi liszt, hogy kemény, de rugalmas tésztát kapjunk. A már kész csipetkéket is érdemes liszttel megszórni, hogy ne ragadjanak össze, amíg ki nem főzzük. Én külön edénybe szoktam főzni, nem a levesbe közvetlenül, de ez ízlés kérdése. Remélem segítettem! :)
Vajda 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Nekem eddig a zöldborsóleves kimaradt a repertoárból. Holnap főzöm meg életem első zöldborsólevesét. :-) De szerintem nem lehet olyan ördöngős. A csipetkénél milyen sűrűre kell csinálni a tésztáját? Vagy galuska... vagy ez hogy van, melyik melyik? :-) Cca mint a nokedli, folyós, vagy keményebbre?
Zalabai Andrea 7 évvel ezelőtt
Én is úgy ismerem, mint borsika! A zöldborsót, a zöldségeket és az egész hagymát olajon pirítom vagy inkább fonnyasztom kicsit, majd felöntöm vízzel, fűszerezem delikáttal és egy leveskockával! Mikor már majdnem kész, betétnek grízkaluskát főzök bele!(1 tojásfehérjét felverni, majd bele a sárgája, delikát, gríz, amit állni hagyni, vigyázni, mert állás közben dagad és kemény lehet) ! Isteni! És nem kell rántással vacakolni!
Ehrensperger A. Szabina 8 évvel ezelőtt
Én is így ismerem, de én teszek bele krumplit is, és a végén egy tojásból, lisztből, vízből és egy kis petrezselyemzöldjéből készült galuskatésztát szaggatok bele egy kiskanállal. A férjem szerint a híg leves csak víz, úgyhogy én sok hozzávalóval, nagyon sűrűre főzöm. Finom!
Ódor Klára 10 évvel ezelőtt
Én hagymát dinsztelek, arra a zöldségeket, fokhagymát is, egész borsot, s arra paprika, pici cukor, leveskocka, s ezt főzöm. Én ebbe csipetkét főzök. De másként is szoktam: olajban megpuhítom kicsit a zöldségeket, s azt felengedem vízzel, ha felforrt, takaréklángra teszem, s kicsit főzom már csak. Végezetül apróra vágott petrezselyemzöldet szórok bele, de ezzel már nem főzöm, hanem lefedem és kész. Tésztát külön főzök hozzá, ha kér valaki.
Hajnalka 10 évvel ezelőtt
Én is a nagymamámtól tanultam a receptet és pont úgy, mint borsika. Sokféleképpen kóstoltam már, de nekem egyik sem ízlett úgy, mint a nagyi féle.
10 évvel ezelőtt
Én a Nagymamámtól tanultam meg a borsóleves főzését.A tanultak szerint párolom a borsót meg a friss zöldségeket, nem kell így rántani a levest, és olyan nokedlit teszek bele, amiben vágott petrezselyem van. Nagyon finom!!!
Németh R Enikő 11 évvel ezelőtt
sok változat van a zöldborsó levesre is, majdnem mindenki másként ismeri-szereti. én a karikázott sárgarépához petrezselyem gyökérhez teszek finomra vágott fokhagymát is, úgy futtatom meg forró olajon, ha friss zöldborsót használok, akkor azt is picikét megforgatom a többi zöldséggel, megszórom liszttel, kettőt keverek rajta, felöntöm; a fagyasztott zöldborsót nem szórom meg liszttel; sok petrezselyemmel, galuskával készítem; nem rántást, hanem fél tejföl-fél leveslé-Graham lisztes habarással sűrítem egy kicsit.
Vicus 11 évvel ezelőtt
Én ugyanígy csinálo ahogy a receptbe le van írva,de szívesen kipróbálnám másképp is.A férjem úgysem eszik levest,csak én!

Hasonló Receptek

Magazin