Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Hagyományos házi kenyér

default user icon
10 5/5

Hozzávalók

  • 90 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6-7 dl langyos víz
  • 2 tk só
  • 4 tk cukor
  • 3 ek olaj
  • 2 db tojás a kenéshez

Elkészítés

    1. Egy nagy edénybe beleöntjük az előzőleg átszitált lisztet, a cukrot, a sót, és ezeket kézzel összekeverjük.Az élesztőt elkeverjük egy bögrében 2 dl langyos vízzel, ha feloldódik, ráöntjük az előkészített lisztre, majd hozzáöntünk még kb. 4-5 dl langyos vizet, ezután hozzáadjuk az olajat.
    2. Először elkezdjük kézzel kevergetni, összedolgozni az anyagokat, ekkor még nagyon ragacsos lesz a tészta. Amikor egyenletesen elkeveredtek az anyagok, kevés liszttel leválasztjuk az edény faláról és a kezünkről a ráragadt tésztát, és elkezdjük gyúrni.
    3. A gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítunk negyed fordulattal. Közben szükség szerint lisztezhető, hogy ne ragadjon túlságosan,  a liszt minőségétől függően akár 10-20 dkg is belemegy még a gyúráskor.
    4. 10-12 perc dagasztás után a tészta nagyjából egyenletes, nem lesznek benne csomók, az élesztő elkezd már dolgozni, és ennyi idő alatt a liszt rostjai is fellazulnak (15 percnél tovább nem érdemes gyúrni a tésztát). Az elkészült cipót az edényben hagyjuk, leborítjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzattól védett helyre tesszük, és bebugyoláljuk egy plédbe. 2 órán át hagyjuk kelni. 
    5. 2 óra elteltével a tésztát átgyúrjuk pár határozott, de könnyed mozdulattal. Ezután a cipó közel akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt, de így az élesztő tovább tud dolgozni. A cipót letakarva hagyjuk kelni 1 órán át. Ezután könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk. Az átgyúrt, formára igazított cipót a sütőlap közepére helyezzük. A cipóra ráborítjuk az enyhén benedvesített konyharuhát, lefedjük az edénnyel, és mindenestül újra beburkoljuk a plédbe. 
    6. Az utolsó kelesztés 25-35 percig tart, közben előmelegítjük 180 fokra.Előkészítjók a tojást és egy éles kést, valamint ízlés szerint magvakat.
    7. Az utolsó kelesztés után a cipót megkenjük tojással, behasogatjuk késsel, ízzlés szerint megszórjuk magvakkal. 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.Ha elkészült, levessszük a sütőlapról, és olyan kenyérvágó deszkára tessszük, amin tud szellőzni az alja.

    PUHA RIZSLISZTES KENYÉR (PALEO RECEPT) >>> 

    SÜTŐTÖKÖS-KUKORICÁS KENYÉR >>> 

    Egyszerű házi kenyér dagasztás nélkül! >>> 

Megjegyzés



A recept bővebb leírását, a fázisokat 25 fotóval és sok jó tanáccsal cikkünkben találod!

aurorakr
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Abelcookies
MMmmm. nagyon finom. Még csak három napja találtam a receptet de már kétszer megcsináltam! Az egész családnak nagyon ízlett legtöbbjüknek ez lett a kedvenc kenyere úgyhogy valószínűleg fogok még csinálni jó párszor :) Köszi.
dunagraf
Üdv! Az én gondom is a keléssel van. Megkel, de oldalra. Felfelé maximum 1-2 mm-t hajlandó. Követtem végig a leírtakat. Az íze az finom, és a minősége is jó, de lapos és nagyon de nagyon sűrű. Van valami ötlet miért?
szadri99
Elkészítettem, nagyon egyszerű volt, és a végeredmény csodálatos! Az egész család imádja, mostantól egyfolytában sütnöm kell majd a kenyereket. Nagy sikerélmény volt, köszönöm szépen a receptet!
aurorakr
Kedves Ilonka! Mi egyet Erdélyből hoztunk, egyet Ópusztaszeren vásárban vettünk. Be lehet szerezni vásárokban vagy fafaragóktól, de általában nem gyártanak ilyesmit, mert nincs hozzá való méretű faanyaguk. Szóval vadászni kell rá... kézműves vásár biztos van arrafelé is néha.
Ilonka59
Kérdésem volna ! Hol lehet beszerezni fateknőt a dagasztáshoz. Felénk (Heves megyében már nem foglalkoznak ilyen termékkel)
aurorakr
Szerintem az élesztő a ludas: próbáld egy kicsit rövidíteni az utolsó kelesztést 20-30 percre.
belka
A kenyér isteni finom lett,viszont nekem egy picit laposra sikerült,és nem tudom az okát.Tudsz erre valami megoldást?
margari13
Már háromszor sütöttem meg, egy kicsit tovább hagytam sülni, és igy nagyon szép barna lett. A kenyér minősége jobb , bármilyen bolti kenyérnél, még a 4.napon is jól vágható , az utólsó morzsáig mindig elfogy.
aurorakr
Én nem szoktam vizet tenni a sütőbe. Az utolsó kelesztésnél a nedves ruhától szépen megszívja magát vízzel a tészta annyira, hogy nem lesz túl kemény a héja.
bviragne
Ha légkeveréses sütőben sütöd, a sütő aljára teszel-e edényben vizet? Különben nagyon örültem a fotóknak és a leírásnak, mert sokat tanúltam belőle.

Hasonló Receptek

Magazin