Mit is ettek Mátyás udvarában?
A gyakran álruhát öltő Mátyás király, 1476-ban vette feleségül a nápolyi Aragóniai Ferdinánd lányát, Beatrixot, aki számos olasz receptet magával hozott a magyar udvarba. Köztük egy különleges kalácsét is, amit, Galeotto Marzio udvari krónikás feljegyzései szerint a királyi pékmesterek így készítettek el:
- Első lépésben lisztből, sárgabarack és alma levéből dagasztottak gyümölcskovászt, amit tíz napig érleltek.
- A friss kovászból sütötték aztán a kalácsokat úgy, hogy a tésztát narancs- és sárgabarack-darabokkal, valamint nemes zsírokkal, olajokkal is gazdagították.
- A kalácsot a királyi pékmesterek magas, kör alakú vasformában, ún. vaskoronákban sütötték, melyekről később a Korona Kalács nevet kapták.
Mátyás király választottja, még kovászt is utaztatott magával Olaszországból, amikor új otthonába érkezett. Beatrix kovásza Szicília déli részéről származik, ahonnan az O-tentic Durum kovásza is - ebből készült Mátyás király Igazság kenyere. Érdekesség, hogy a királyi udvarban korábban csak kását, és lepényt sütöttek, a cipóforma Beatrix érkezése után lett népszerű.
Mátyás király Igazság kenyere kb. 2 kilót nyom. Összetevői pedig: búzaliszt, grahamliszt, víz, durum és szárított kovász durumbúzából.
A kalácsot és a kenyeret is megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak az augusztus 21-én kezdődő, Savaria Történelmi Karneválra.
Panír a királyi udvarban
Ha azonban kiszáradt az Igazság kenyere, akkor nem használták fel a panírozáshoz. Mátyás király idejében ugyanis, a panírozás módszere még más volt. Ekkoriban a panír egy sűrű, boros palacsintatésztát jelentett, amelybe a korábban olajban megforgatott csirkét vagy halat mártották bele a tésztába.
Húst hússal. Vagy nem?
Mátyás és Beatrix udvarában bőséges volt a hal és a húsválaszték. Korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy a legnépszerűbb halak közé tartozott a csuka, az angolna és a pisztráng. A húsok között pedig a marha, a juh, a sertés, a kecske, a vadhúsok, a nyúl, a liba, a fácán és a kacsa került az asztalra. Ünnepi lakomák alkalmával a szakácsok pávát is felszolgáltak, gyakran különböző sült hagymákkal, sajtokkal és a szintén Olaszországban áthozott tésztákkal.