Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Főzni sem kell, mégis isteni: gazpacho, a nyár legjobb zöldséglevese

A gazpacho már csak azért is tuti választás a nyári hónapokban, mert egy pillanatra sem kell hozzá begyújtani a tűzhelyet. Nincs más dolgod, mint összeturmixolni a nyers hozzávalókat, és szinte már kész is vagy. Íme, itt egy szuper recept videóval ehhez a kiválóan krémes és hűsítő leveshez. Élvezzétek ti is.

A spanyolok krémes zöldséglevesének az egyik legfontosabb hozzávalója a paprika és a paradicsom, ugyanis ez a zöldségduó adja a gazpacho savát-borsát. A többi hozzávalóval már csak finomhangoljuk a levest. Ha úgy döntesz, elkészíted ezt a remekművet, akkor a hozzávalók beszerzésénél arra figyelj, hogy érett, lédús paradicsomokat válassz, hiszen ahogyan azt korábban is említettük, ez adja meg a gazpacho lelkét. 

Ennek a méltán híres finomságnak a hazája egyébként Andalúzia, de napjainkban már nemcsak Spanyolországban, hanem szinte az egész világon kedvelt nyári hűsítő. A spanyolok annyira odavannak ezért a levesért, hogy náluk szinte mindenhol kapható. Legyen szó egy étteremről, bárról vagy kávézóról, tuti, hogy megtalálható a gazpacho a kínálatban.

Hozzávalók:

  • 5-6 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 tk. fehérborecet
  • 2 ek. extraszűz olívaolaj
  • bors
  • 1 dl víz
  • 1 szelet kenyér

A GAZPACHO PONTOS RECEPTJÉT ITT TALÁLOD >>> 

Elkészítés:

  1. Előkészítjük az alapanyagokat. A paradicsomok végét x alakban bevágjuk, forrásban lévő vízbe rakjuk 1-2 percre, majd szűrőkanál segítségével áttesszük jéghideg vízbe, ezután meghámozzuk, félbevágjuk, ha szükséges, kivágjuk a csumáját, és rusztikus darabokra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, felkockázzuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ezt is nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymát szintén meghámozzuk, félbevágjuk.
  2. Elővesszük a turmixgépet, és ebbe halmozzuk az előkészített hozzávalókat, a paradicsomot, az uborkát, a paprikát, és a hagymákat. Ízesítjük citromlével, és az ecettel, ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vizet, majd a tetejére tépkedjük a kenyérszeletet. Ha mindent beleraktunk, lefedjük a turmixgépet, és 5-6 percig erős fokozaton homogénre turmixoljuk a hozzávalókat.
  3. Az elkészült levest akár le is szűrhetjük, vagy hagyhatjuk ebben az állapotában is. Hűtőbe rakjuk 4-5 órára, majd hidegen szervírozzuk.
  4. Ha azonnal szeretnénk fogyasztani, dolgozzunk hideg zöldségekkel, vagy turmixolás előtt adhatunk jégkockát is az alapanyagokhoz.
  5. Ez a spanyol leves a nyár legüdítőbb, legfrissítőbb levesei közé tartozik, könnyen elkészíthető, nem igényel főzést, hosszú ideig friss marad a hűtőben. Tálalhatjuk magában vagy apróra vágott hagymával, paprikával és uborkával, de tehetünk rá pirított kenyérkockát is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss