Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fonott kalács (diós, mandulás, lekváros)

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 7,5 dkg cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojássárgája
  • 1/2 tk só
  • 8 dkg puha vaj
  • A marcipános töltelékhez:
  • 1/2 db narancs
  • 12 dkg darált mandula
  • 8 dkg darált keksz
  • 5 dkg barna cukor
  • víz
  • A diós töltelékhez:
  • 12 dkg darált dió
  • víz
  • 5 dkg barna cukor
  • A lekváros töltelékhez:
  • 10-15 dkg eperlekvár
  • A díszítéshez:
  • 1 db tojás
  • barna cukor

Elkészítés

    1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk. A tálkába morzsolt élesztőt kikeverjük 1 dl langyos tejjel és a cukorral. A robotgép gyúrópálcájával a lisztet alacsony fokozaton összedolgozzuk a tojássárgával, az élesztős keverékkel, a maradék tejjel és a sóval. A legmagasabb fokozaton dagasztjuk 5 percig, majd adagonként hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, és simára dolgozzuk további 3 perc alatt. Ezután letakarva, meleg helyen kelesztjük 1 órát. 
    2. A marcipános töltelékhez kifacsarjuk a narancs levét, és feltesszük főni. Hozzákeverjük a darált mandulát, a darált kekszet és a cukrot, majd egy kevés vizet. Összefőzzük, majd félretesszük.
    3. A diós töltelékhez szárazon megpirítjuk a darált diót, felöntjük egy kevés vízzel, és hozzáadjuk a barna cukrot. Összefőzzük, és félretesszük.
    4. A lisztezett felületen átgyúrt tésztát 50x45 cm-es lappá nyújtjuk, és 3 db 15 cm széles csíkra vágjuk. A közepükön elosztjuk a különféle töltelékeket úgy, hogy kétoldalt üresen maradjon egy 2 cm-es sáv. A csíkokat a hosszanti oldaluknál fogva szorosan feltekerjük, majd lazán összefonjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és letakarva további 20 percig kelesztjük.
    5. A megkelt fonatot megkenjük az elkevert tojással, majd megszórjuk barna cukorral. A tepsit a 180 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére toljuk, és a kalácsot kb. 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük (szükség esetén 25 perc múlva sütőpapírral letakarjuk).

      A recept videón >>> 

      MÉG TÖBB HÚSVÉTI RECEPT >>> 

      MÉG TÖBB KALÁCS >>> 

      MÉG TÖBB KELT TÉSZTA >>> 

A megkent tésztacsíkokat jó szorosan tekerd fel, hogy ne maradjanak bennük légbuborékok. Így könnyebben összefonhatod a copfot, és a kalács egyenletesen átsül. Laza fonatot készíts, hogy a kelesztett tészta meg tudjon dagadni.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin