Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fahéjas-mákos tekercs

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 12-16 darabhoz:
  • 10 dkg teavaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 csipet sütőpor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 5 dkg kristálycukor
  • 15 dkg minőségi natúr joghurt (nem több!)
  • 1,5 dl tej (nem több!)
  • A fahéjas töltelékhez:
  • 5 dkg porcukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj (többet is lehet)
  • A máktöltelékhez:
  • 4 dkg porcukor
  • 3 evőkanál finomra darált mák
  • Valamint:
  • kevés tejszín és kristálycukor

Elkészítés

    Elkészítés: A vajjal kezdjünk, úgyis hűlnie kell. Merthogy előbb felolvasztjuk. Amíg langyul, egy mély tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport és a szódabikinit, elkeverjük a cukorral, ráöntjük a joghurtot, a tejet. Végül 4 evőkanálnyi langyosra hűlt vajat kilopunk egy kávéscsészébe, a többit a masszához öntjük. Mindezek összegyúrásával rétestésztaszerű anyagot kapunk, mely puhaságát tekintve épp a nyújtható kategória határán mozog – ezért nagyon fontos, hogy pontosan mérjük ki a tészta hozzávalóit, különösen a folyékonyakat. Ha mégis ragadna, kevés liszt hozzáadásával szikkaszthatjuk. Az összegyúrt tésztát 10 percre tegyük be a hűtőbe (addig elkészítjük a tölteléket, ami csupán abból áll, hogy külön-külön elkeverjük a fahéjat és a mákot a porcukorral).

    Béleljünk ki egy kb. 35x25 cm-es tepsit sütőpapírral (az oldalára is jusson). A tészta nyújtásához vágjunk ki egy 35x25 cm-es másik lapot, gyengén lisztezzük be, majd ugyancsak lisztezett sodrófával egyenletes vastagságúra nyújtsuk ki rajta a cipót (célszerű csak előrefelé sodorni, így nem ragad a sodrófára).

    Ezután a csészébe csent olvasztott vajjal (ha megdermedt volna, mikróban újrafolyósítjuk) gazdagon megkenjük a kinyújtott tésztát, majd kb. fele-fele arányban a bal, illetve jobb térfelére rászórjuk a cukros fahéjat és a cukros mákot, sőt egy picit rá is nyomkodjuk. (Ne legyen túl sok a töltelék.)

    Ezután a teleszórt tésztalapot a felénk eső hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük (mint a bejglit vagy rétest) – ebben nagy hasznát vesszük a sütőpapírnak, mivel közben bizonyára meglágyult kissé a tészta.

    Fűtsük fel a sütőt 220 fokra. A rudat ezután éles késsel vágjuk fel minimum 12 szeletre (ha ennél kevesebbet gyártunk, félő, hogy nem fog tudni átsülni), majd a tekercseket fektessük jó közel egymás mellé a tepsibe. (Előfordul, hogy szeleteléskor kicsit szétnyílnak: ne essünk kétségbe, könnyen újragombolyítható.)

    Tejszínbe mártott ecsettel kenjük meg tekercskéink buksiját, majd szórjunk mindegyikre csipetnyi kristálycukrot (még jobb a barna cukor). Végül a „megtekercselt” tepsit dugjuk a 220 fokra előmelegített sütő középső rácsára, és tekercseinket süssük kb. 30 percig – pontosabban addig, amíg szép halványbarnára nem színeződnek felül. Én mindig megnézem néhánynak a talpát is, és akkor veszem ki, ha ott már jó sötétbarna – ez esetben biztos, hogy belül is átsültek.

Megjegyzés



További fotókat és érdekességeket Pistuc blogjában találsz!

pistuc
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

pistuc
Szerintem nem probléma, legfeljebb egy kicsit megkeményedik, de a kéz melegétől újra megpuhul, ha egy kicsit átgyúrja.
lenartkata
Lehet a tésztát már előző este elkészíteni és a hütőbe tárolni másnap reggelig?

Hasonló Receptek

Magazin