Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a csípős paprikával, ha kikaparjuk a magjait!

default user icon
MME
Ki az, aki úgy gondolja, hogy ha kikaparja a magokat a paprikából, az kevésbé vagy egyáltalán nem lesz csípős? Nos, annak, aki most fejben feltette a kezét, eláruljuk: téves az elképzelés. A paprika ereje nem a magjában rejlik.

Ha kimagozzuk a csípős paprikát, az veszít az erejéből, ugye? A rövid, kiábrándító válaszunk az, hogy nem. A hosszabb, hogy nem különösebben. A még hosszabb, magyarázattal megspékelt válasz pedig az, hogy nem, mivel a paprikamag nem tartalmaz kapszaicint: azt a bizonyos vegyületet, ami a paprikafélék csípősségét adja.

Melyik részében van a paprika ereje? 

Nem véletlenül hívjuk azokat a kis kocsányokat, amin a magok lógnak, a paprika erejének. Ha azokat kivágjuk, megszabadulunk a paprika csípősségének javától – persze fajtája válogatja, hogy mennyire. A magyar fűszerpaprika például eredetileg egy csípős fajta, viszont 1928-ban Kalocsán rájöttek, hogy ha kivágják a paprika ereit, és azok nélkül, valamint a paprikamagok nélkül szárítják és őrlik meg, a végeredmény egy édeskés, zamatos paprikapor lesz. Ugyanakkor, ha egy jalapeñot vagy Carolina Reapert próbálnánk meg kierezni, még messze nem lennének jó szendvicsalapanyagok, mivel ezeknek bőséggel van kapszaicin a húsában és a magházában is.


DE akkor mi van a paprikamagban?

Olaj, mégpedig rengeteg – persze a saját térfogatához viszonyítva –, és benne oldott állapotban, A- és E-vitamin, illetve béta-karotin található. Emellett a paprika ízesszenciája a magjában rejlik, így nem csoda, hogy nemcsak fűszerpaprikába, de az Erős Pistába is beledarálják, sőt hidegen sajtolt fűszerolajat is készítenek belőle.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss