Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édes karácsonyi ajándékok a konyhából

default user icon
MME
Az ünnepeket megédesíteni néhány finom falattal vagy korty itallal mindannyiunk vágya, hiszen jót enni és inni mindenki szeret. Ajándékba is adhatunk különleges, házi készítésű finomságokat. Ötletbörze!

Aki szeret pepecselni a konyhában, kedveli a saját készítésű ajándékokat, kellemesen ráhangolódhat a meghitt karácsonyi ünnepekre az ajándékkészítés közben.

Likőrök

Akár novemberben elkezdhetjük készíteni a finom likőröket, nemes italokat. A fűszeres vagy kávés, gyümölcsös vagy csokis likőr elsősorban a hölgyek számára lehet kedves ajándék. Meleg szívvel ajánljuk elkészítésre a szicíliai limoncello (citromlikőr) vagy az ír Bailey’s házi változatát. A tojáslikőr és a csokilikőr is kedvelt klasszikus, de málnás, epres, feketeribizlis vagy bármilyen gyümölcsös likőrt is készíthetünk. Ehhez fagyasztott gyümölcsöt helyezünk egy befőttes üvegbe, némi cukrot szórunk rá, majd felöntjük vodkával. Beledobhatunk egy rúd vaníliát is félbevágva, ízlésünk szerint más fűszerekkel (csillagánizs, szegfűszeg, fahéj) is ízesíthetjük. Néhány naponta megrázogatjuk az üveget, hogy a cukor feloldódjon, majd karácsony előtt leszűrjük, szépséges üvegekbe töltjük. A gyümölcsöket nem dobjuk ki! Remek lesz gyümölcssalátába, túrótortába, vagy akár a szilveszteri bóléba.

Férfiak a keményebb, kevéssé édes italokat szeretik inkább. Őket meglephetjük paprikapálinkával, ágyas pálinkával.

Bonbonok és trüffelek

Édesszájúaknak és ínyenceknek remek ajándék a különleges ízesítésű édes apróság. A legnépszerűbbek a csokis falatkák, mint a zserbó bonbon vagy zserbógolyó, a Mozart-golyó, a különféle nemes italokkal gazdagított trüffelek, mint a whiskys trüffel. A trüffel egyébként zseniális, mert mindenféle ízzel megbolondítható, tényleg csak fantázia kérdése… A fahéjas trüffel és a narancsos trüffel biztos siker, a mentás trüffelt és a balzsamecetes trüffelt csak ínyenceknek ajánljuk. :)

A csokis változatok mellett a kókuszos-mandulás Raffaello is nagy klasszikus, de készíthetünk egészséges édes golyócskákat aszalt gyümölcsből is.

Kandírozott gyümölcsök

A különféle kandírozott gyümölcsöket kimérve csillagászati áron vásárolhatjuk meg édesszájú szeretteink számára, pedig elkészítésük kimondottan olcsó, a végeredmény pedig nagyon látványos is lehet.

Leggyakrabban citrusféléket kandírozunk, ezeket aztán csokoládéba mártva egész különleges finomsággá magasztalhatjuk, főleg ha a csokiba egy kis fűszert teszünk. Ha étcsokit használunk, egy kis chili tökéletes hozzá, ha fehércsokit, akkor érdemes megpróbálni egy kevés rózsaborsot hozzáadni.

Kezdők először a kandírozott narancshéjjal próbálkozzanak, mert türelem és figyelem kell a készítéséhez. A gyakorlottak pedig játszhatnak a többi gyümölccsel is.

Lekvárok és chutneyk

Hosszú időre örömet lophatunk megajándékozottunk szívébe, ha néhány üveg különleges lekvárral lepjük meg. Legyünk bátran kreatívak, kísérletezzünk ízekkel, kombinációkkal, fűszerekkel. Ha most állunk neki a lekvárfőzésnek, akkor elsősorban alma, narancs, citrom, grépfrút áll rendelkezésünkre, de banánnal és körtével is érdemes próbálkozni. Az almát akár fagyasztott vagy aszalt gyümölcsökkel is kombinálhatjuk, mutatós például az almazselé vörösáfonyával, de a feketeribizlis almalekvár is különleges.

A chutney gyümölcsalapú fűszeres szósz, melyet elsősorban húsokhoz, halakhoz kínálhatunk. Általában az édes-savanyú, az édes-csípős ízek jellemzik, állandó elem a gyümölcs mellett a hagyma és a sok fűszer. Az egzotikus ízek kedvelői biztosan odalesznek érte.
Gyümölcskenyerek és mézeskalácsok

Ha szeretünk sütni és jóban vagyunk a kelt tésztákkal, egy gazdag gyümölcskenyér, stollen vagy panettone is szépséges ajándék lehet. Kisgyerekesek pedig mézeskaláccsal lephetik meg a rokonokat, természetesen a gyerekekkel együtt sütve, díszítve a mézes süteményt.

Kellemes készülődést!

Ezek is érdekelhetnek

Friss