Diós kosárkák II.

default user icon
2

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojás sárgája
  • fél citrom leve
  • csipetnyi só
  • A töltelékhez:
  • házi birsalmadzsem
  • 4 tojásfehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • a maradék fél citrom leve
  • 25 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • A díszítéshez:
  • 40 db fél dióbél

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a sütőporral, a sóval, elmorzsoljuk benne a margarint, majd a citromlével és a tojássárgával összegyúrjuk, jól kidolgozzuk. Kettévesszük, konyharuhával vagy frissentartó fóliával letakarva hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.

    Közben a töltelékhez a tojásfehérjéket pici sóval habosra verjük, hozzáadjuk a citrom levét, majd a porcukrot, és nagyon kemény habot készítünk. A diót összekeverjük a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, majd fakanál segítségével beledolgozzuk a habba. Vigyázzunk, ne törjük össze.

    20 db kosárkaformát étolajjal kikenünk egy ecset segítségével, és gáztepsire helyezzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

    Az egyik tésztát kivesszük a hűtőből, 4 egyenlő részre osztjuk, majd azokat 5-5 részre, egyenként golyókat formálunk belőlük, és addig lapogatjuk kerekre, amíg a forma felső átmérőjénél kicsivel nagyobb kört kapunk, és beleigazítjuk a kosárkába. A tészta ne érjen a forma széle fölé.

    Minden formába teszünk 1-1 mokkáskanálnyi birsalmadzsemet (természetes bármilyen más, savanykás dzsem is megfelel a célra), feltöltjük a kosarakat a diós habbal, s tetejüket fél dióbéllel díszítjük. 25-30 perc alatt készre sütjük - a tészta széle szép piros legyen.

    A sütőből kivéve hagyjuk hűlni a tésztát, amíg a forma langyos nem lesz, akkor óvatosan kiszedjük a süteményt, és tányéra helyezzük.

Megjegyzés

A receptben szereplő mennyiségből 40 db kosárka lesz, praktikus, ha rendelkezünk ennyi formával, mert amíg az egyik tepsi a sütőben van, addig a másikat elő tudjuk készíteni. Nekem sajnos még csak 20 db van, de sürgősen be fogok szerezni még egyszer ennyit.
A tészta akkor szedhető ki a legkönnyebben a formából, amikor már égető érzés nélkül meg tudjuk fogni.

A receptet és a fotót T.

Török Éva
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fülöp rozália 2 évvel ezelőtt
Bocsi, később megtaláltam:)
Fülöp rozália 2 évvel ezelőtt
A töltelék hozzávalói között szerepel a házi birsalmadzsem. A leírásnál viszont nem kerül bele. Azt meg kell eszegetni közben?:)

Hasonló Receptek

Magazin