Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökös kaja, amivel nem kell tökölni: hússal töltött tök kapros tejföllel nyakon öntve

default user icon
MME
Mint a legtöbb szezonális zöldségnek, úgy a töknek is jól áll a töltelék. Főleg, ha az egy fűszeres darált sertéshúsos töltelék kaporral és majoránnával megbolondítva. Ha diétázol, akkor cseréld le a sertést csirke- vagy pulykahúsra, de használhatsz akár bulgurt vagy zöldségeket is.

Használd ki a tök szezonját és készítsd el ezt a szuper töltött tököt. A darált sertéshúsos töltelékkel igen laktató, a hozzáadott fűszerek pedig még finomabbá teszik. Ezt a pofonegyszerű egytálételt kalóriaszegényebbé teheted bulgurral vagy zöldségekkel töltve, de ha a diétásabb irányba mozdulnál és a húst mindenképpen megtartanád, akkor a sertés helyett használj csirke- vagy pulykahúst. Mi a sertéshúsos töltelékre esküszünk, amit természetesen jól meglocsolunk egy fincsi kapros-tejfölös öntettel. Ha te is szereted a tököt, akkor ettől jobb receptet ma már nehezen fogsz találni.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db kisebb tök
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 2 ek olívaolaj
  • 80 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg főtt rizs
  • 1 tk majoránna
  • bors
  • 33 dkg tejföl
  • 1 dl víz

A TÖLTÖTT TÖK PONTOS RECEPTJÉT ITT TALÁLOD >>> 

Elkészítés:

  1. A hagymát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, és kikanalazzuk a magos, puha részét. A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk, a kaprot apróra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben, egy evőkanál olívaolajon a hagymát alacsony hőmérsékleten 5-6 perc alatt üvegesre dinszteljük. Az elején megsózzuk, és ha már összeesett, hozzáadjuk a fokhagymát, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd levesszük a tűzről.
  3. Egy keverőtálba rakjuk a darált húst, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a főtt rizst, fűszerezzük a kapor egyharmadával, a majoránnával, ízesítjük sóval, borssal, az egészet jó alaposan összekeverjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy magasabb falú tepsibe vagy jénaiba egy evőkanál olajat öntünk, megsózzuk. Erre helyezzük a tökhajókat, kicsit megmozgatjuk, hogy az olajat és a sót is eloszlassuk a tepsi alján, majd enyhén sózzuk a tetejét is. Azután a tököket megtöltjük a húsos keverékkel, kézzel formázzuk, és enyhén megnyomkodjuk, tömörítjük a tölteléket.
  5. Egy tálba rakjuk a tejfölt, hozzáadjuk a maradék kaprot, jól összekeverjük, és megkenjük vele a töltelék tetejét. Egy keveset hagyhatunk a tálaláshoz is.
  6. Vizet öntünk a tepsi aljára, lefedjük, majd az előmelegített sütőben 50 percig sütjük. 50 perc elteltével levesszük a tetejét, a sütő hőmérsékletét 200 fokra emeljük, és további 15 percig sütjük, vagy amíg a tejföl meg nem pirul a tetején.
  7. Az elkészült töltött tököt melegen tálaljuk, meglocsolhatjuk a megmaradt kapros tejföllel, fogyaszthatjuk rizzsel vagy friss kenyérrel.
A füstölt hús, a kapor, a tejszín és a citrom is jól megy a tökhöz. Szóval, ha más irányba indulnál el a töltelék elkészítése során, akkor nyugodtan kísérletezz. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy nem sok időd van rá, hiszen a tök szezonális, frissen az igazi, annak a legendának pedig ne dőlj be, miszerint a nagyra nőtt tök is jó megtöltve. Ez nem igaz. Pontosabban nem annyira. 

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss