Cukrászkrém (sárgakrém, crème pâtissière)

3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 3,5-4 dl-hez:
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 egész rúd vanília
  • 4 tojás sárgája
  • 3 dkg kristálycukor
  • 2 dkg kukoricakeményítő

Elkészítés

    Elkészítés: A vaníliarudat éles késsel hosszában behasítom úgy, hogy a végén egy kis szakasz egyben tartsa. Egy rozsdamentes lábosba öntöm a tejet és a tejszínt, beledobom a vaníliarudat, felforralom. Félrehúzom, és megvárom, míg kihűl.

    Közben szétválasztom a tojásokat (a fehérjét félreteszem – készülhetnek belőle pl. kókuszcsókok). Egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel a tojások sárgájához keverem a cukrot és a keményítőt. A már langyos vaníliás tejes keverékből kiveszem a rudat, éles késsel kikaparom a magokat, amiket visszateszek a folyadékba, majd lassan ismét melegíteni kezdem. Közben folyamatos keverés mellett hozzáadom a tojásos keveréket. Mérsékelt tűzön kb. 3-4 perc alatt besűrítem. Illatos, sima krémet kapok, mely sokféle módon fogyasztható.

Megjegyzés

Többek között pohárkrémként tejszínhabbal díszítve vagy gyümölcsökkel rétegezve is kínálható, de piskótába, képviselőfánkba vagy akár égetett tésztából készült koszorúba is tölthető.

További receptek, érdekességek és képek Habliliom blogjában!

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin