Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 cukormentes sütemény, amiket elkészíthetsz a Diabétesz Világnapján

default user icon
MME
November 14-én, az inzulin felfedezőjének, Sir Frederic Bantingnak születésnapján ünneplik a világ 170 országában a Diabétesz Világnapját. A betegségről, a helyes táplálkozásról – bár egyre több felnőttet és gyereket érint –, még mindig keveset tud a közvélemény. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és mutatunk néhány nagyon finom cukormentes sütemény receptet.

A cukorbetegek száma igen magas: világszerte közel 500 millió diabéteszes ember él, így szinte biztos, hogy a te szűkebb környezetedben is van 1-es vagy 2-es típusú diabéteszes. A betegség terápiájának egyik fő pillére a diéta, amely minden esetben személyre szabott, és szakember támogatásával viszonylag gyorsan, könnyen elsajátítható.

A cukorbeteg diéta alapjai

A diabétesz diéta a szénhidrátok megfelelő napi mennyiségén és elosztásán alapul, amelynek során figyelembe kell venni azok glikémiás indexét is (vagyis azt, hogy gyors vagy lassú felszívódó szénhidrátról van szó). Ugyanis nem mindegy, hogy mikor, mennyi és milyen felszívódású ételeket fogyaszt a beteg, hiszen a szervezet inzulinérzékenysége napszakonként változó, melyhez alkalmazkodni kell. Az étkezés lényegét tehát az képezi, hogy olyan ételeket kell fogyasztani, melyek nem emelik meg nagyban a vércukorszintet, és kerülni kell azokat, amelyek nagyobb ugrást idéznek elő.

Mit ehet a cukorbeteg?

A legfontosabb a változatos, vitamindús étkezés. Cukor helyett természetes vagy mesterséges édesítőszereket szükséges használni, el kell hagyni a fehér lisztet és az ebből készült pékárukat (helyettük a magas rosttartalmúakat kell előnyben részesíteni), valamint csökkenteni kell a zsírokban gazdag ételek fogyasztását. 

Tévedés azt hinni, hogy a cukorbetegek nem ehetnek édességet. Ami viszont fontos: a betegnek tudnia kell, hogy milyen alapanyagokból készül a neki szánt desszert, mert minden, így az édesség is beleszámít a napi szénhidrátmennyiségbe, illetve ezek alapján tudja kiszámolni például egy inzulinos cukorbeteg a szükséges inzulinmennyiséget. 

Íme, néhány cukormentes süti recept

1. ZABPELYHES TÚRÓS PALACSINTA>>>

2. EGYSZERŰ CÉKLÁS BROWNIE>>> 

3. SÜTŐTÖKÖS BANÁNKENYÉR>>> 

4. HAMIS TÚRÓS PITE (TOTUS PITE, CUKOR NÉLKÜL)>>> 

5. KAKAÓS ZABPELYHES PALACSINTA>>>

6. BANÁNOS AMERIKAI PALACSINTA (CUKOR NÉLKÜL)>>> 

7. VITAMINGOLYÓ MANDULÁVAL (PALEO)>>> 

8. GOJI BOGYÓS DATOLYA-BANÁN TORTA (PALEO RECEPT)>>> 

 

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss