Keress receptre vagy hozzávalóra

Császármorzsa - tényleg egyszerűen

default user icon
11 4.6/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 50 dkg búzadara
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • napraforgóolaj
  • lekvár
  • tej (kb. 2-3dl)
  • mazsola (opcionális!)
Főzz és nyerd
meg a nyaralásod!
Töltsd fel a kedvenc olasz receptedet, és
nyaralj Olaszországban a Mindmegette.hu
és a TDM Travel jóvoltából.

Elkészítés

    Elkészítés: Egy nagy tálba öntsd bele a grízt, majd add hozzá a cukrokat, egy nagy csipet sót, a citrom reszelt héját (a szárított héj nem az igazi, abból sok kell), majd üsd rá a két tojást, és tegyél bele mazsolát - ha szereted. Ne keverd össze, hanem önts rá tejet, hogy olyan tejbegrízszerű legyen. Keverd addig, amíg egyenletes lesz a massza (hamar meglesz).
    Egy nagy (lehetőleg üveg) tetejű, és vastagfenekű fazékba önts olajat, hogy az alját végig belepje kb. 1 mm magasan. Ezt hevítsd fel forróra (csinálhatsz tesztet egy darabka masszával, ha sistereg, jó). Kb. ezalatt a massza kissé besűrűsödött, mivel a dara megszívja magát tejjel. Az így elkészült anyagot simán öntsd bele a fazékba, majd gyorsan tedd rá a fedőt, és vedd a lángot/fokozatot a legkissebbre. Ezután mást nem kell tenned, mint (először kb. 2, majd 3-5 percenként) felszedni a lesült részekt, és kicsit átkeverni. Ha jól csináltad, akkor aranysárga, néhol barna, igazi császármorzsát kapsz, amit elkészülte után azonnal lehet fogyasztani (hamar hűl), de 2-3 napig ugyanolyan finom mikrózva is.
    A tányéron savanykás lekvárral (barack, szilva, meggy) lehet enni, édesszájúaknak kevés porcukorral.

Megjegyzés

Ahol el lehet rontani:
- sok lesz az olaj
- nem lesz elég meleg az olaj
- túl sok tejet raktál
DE ezek közül egyedül a sok olajtól lesz rossz, a többit csak az állaga sínyli meg, az íze nem.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Poetra 2 évvel ezelőtt
Hát, kezdőként, nekem az lenne a kérdésem, hogy mindezt az anyagot hány centiméter átmérőjű fazékba kell tenni, mert jelenleg az enyémben 7 cm magasan áll. Hogyan lesz ebből átsült császármorzsa?
szandi673 8 évvel ezelőtt
Rendszeresen csinálom, és tényeg egyszerű és nagyon finom!
10 évvel ezelőtt
Én úgy csináltam meg h kb két decis pohárban, mértem ki a búzadarát, és a lisztet! Mindenből kettőt raktam, 2 pohár búzadara, 2 pohár liszt, 2 tojás, 2 vaniliás cukor, bár tejet asszem többet raktam! Addíg öntöttem rá amíg egy folyékonyabb masszát kaptam! Én nem ettem belőle /nekem már nem jutott/ de a férjemnek nagyon ízlett! Legközelebb én is megkóstolom!
pagtogtatott 11 évvel ezelőtt
Nekem az a változat jött be, hogy ahány tojás, annyi deci tej, annyi deci dara, azzal a kiegészítéssel, hogy teljeskiőrlésű darával csinálom, és a tejből három tojás esetén elég 2,5 dl is. Tényleg nagyon finom csemege, egyszerű is, és mindenki imádja nálunk!
n.r.zsuzsa 11 évvel ezelőtt
Nem baj, ha több a tej, én 1-2 óráig állni hagyom, hogy jól megszívja magát, közben többször jól átkeverem, aztán jó nagy lábosban forró olajban szinte sütöm, mindíg jól felkeverve az aljától, nehogy leégjen. felénk is császármorzsának hívják!
Budapest 11 évvel ezelőtt
Az adagolás nagyon egyszerű és könnyen megjegyezhető. Ahány személy részére készül a daramorzsa, annyi tojást kell egy tálba felütni, és annyiszor egy dl tej és egy dl. búzadara kell. Ezt összekeverni és kevés de forró olajban kevergetve megsütni. Cukor nem kell bele csak egy csipet só és a citromhéjj. Áztatott mazsolát lehget a végén belekeverni, cukorral, lekvárral tálalni.
madagaszkar 11 évvel ezelőtt
Én ezt nagyon egyszerüen készítem.2pohár liszt 2pohár buzadara 2pohár tej 2tojás pici só 2ek cukor.összekeverem izzó olajban megsütöm.Egyszerü és finom
Haynal 11 évvel ezelőtt
Sziasztok, Tudomásom szerint ennek a receptnek daramorzsa a neve. A császármorzsába nem kell gríz, hanem egy sűrű palacsintatészta-szerűségből és darabolt dióból áll.
lesku 11 évvel ezelőtt
Sziasztok! Édesanyám is megnézte az oldalt ezért hallom, hogy gond van! : ) A lényeg, hogy írtam is, nem tudom biztosan, mennyi tej kell, igyekeztem körülírni. Egy biztos, ha hígabb lesz, az nem gond, mert kisül belőle, de ha száraz, azzal valóban nincs mit tenni, de aki szereti az ilyesmit, úgyis megeszi. Én először kb. 2dl hideg olajba öntöttem bele, borzasztó lett: tocsgott, de azért megégett végül. Mit tehettem volna: megettem : ) A másik FONTOS, hogy a fedő végig legyen rajta. Ha készen van, még egy pár percet állhat a fedő alatt a tűzről lehúzva.
fodia 11 évvel ezelőtt
Sajnos kicsit kemény és száraz lett, legközelebb több tejet rakok bele. Nem kellett volna a masszába is egy kevés olajat? Egyébként tényleg egyszerű, s másodszorra talán jó is!köszi

Hasonló Receptek

Magazin