Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Chilis-mangós fagylaltbomba

A nyár kellős közepén a hétvégi, baráti összejövetelek szezonján egy mutatós, kreatív tortával koronázhatjuk meg nyári ebédjeinket. Ez az egzotikus torta könnyen elkészíthető, így hamar a háziasszonyok szívébe lophatja magát, szakmabeli séfek pedig kissé átalakítva, saját ízlésükre formálva kápráztathatják el vele vendégeiket. A forró chili és a hideg mangóparfé jól fuzionálnak együtt, mondhatni: az ellentétek vonzzák egymást.

Chilis-mangós fagylaltbomba

Hozzávalók egy 2 liter űrtartalmú félgömb alakú tálhoz:
A piskótához:
5 tojás
23 dkg cukor
11 dkg liszt
3 dkg kókuszreszelék
A fagylalthoz:
2 érett mangó
2 chilipaprika
1 citrom
1 tojás
3 tojás
3 dl tejszín
2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés: 1. A piskótához 5 egész tojást 13 dkg cukorral kemény habbá verünk (erős fokozaton 10 perc), hozzáadjuk a lisztet és 3 dkg kókuszreszeléket, óvatosan összeforgatjuk.

2. Sütőpapírra 1,5-2 cm vastagra simítjuk, és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.

3. A sütőből kivéve a piskótát kevés liszttel megszórjuk, és fejjel lefelé a meleg tepsire helyezzük, hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla.
4. Egy kb. 2 liter űrtartalmú, félgömb alakú tálat keresünk. A piskótából a tállal kiszaggatunk egy piskótalapot, majd még két kisebb kör alakú piskótát. Így három különböző méretű piskótát kapunk, amit majd a krémmel rétegezünk a tálban.

5. A parfét elkészítjük. A mangót meghámozzuk és felkockázzuk, a chilit félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, és a húsát apró kockákra vágjuk.

6. A citrom levét kifacsarjuk, 5 dkg cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a chilit és a mangót, és még 3 percig főzzük.

7. 3 tojássárgáját 1 egész tojással és 5 dkg cukorral felverünk, a tejszínt szintén felverjük.

8. A mangót összekeverjük a tojásos krémmel és a felvert tejszínnel.

9. A kerek formát kifóliázzuk, beleöntünk két nagy kanál krémet, majd lefedjük a legkisebb piskótával, majd megint a parfé következik, majd a középső piskóta, végül a maradék parfé és a legnagyobb piskóta.

10. Mélyhűtőbe tesszük egy éjszakára.

11. A parfétortát kiborítjuk, leszedjük a fóliát. 3 tojásfehérjét kevés cukorral felverünk kemény habbá, majd beleforgatunk 2 dkg kókuszreszeléket. Ezzel a habbal beborítjuk a torta felszínét, és egy kanállal tüskéket készítünk rá (odanyomjuk a kanalat, majd elhúzzuk).

12. Lángpisztollyal enyhén karamellizáljuk a tojáshabot, majd felszeleteljük a tortát, és tálaljuk.

Elkészítés: 45-50 perc
Fogyasztható: másnap

A chili egyébként is sok-sok ember életének szerves része, rendkívül egészséges mértékkel fogyasztva, és nagyon sok mindenhez passzol. Készíthetünk belőle chiliolajat, chilis kenyeret, ízesíthetünk vele tésztát, szószokat, leveseket, mártásokat, húsokat, egytálételeket, szinte bármit. De édességeinket is változatosabbá, kreatívabbá tudjuk tenni vele! Például készíthetünk chilis pralinét, fagylaltot, csokoládés édességeket.

Egyébiránt rengeteg alapanyaggal van ez így, első ránézésre nem illenek egymáshoz, aztán összekóstolva rájövünk, hogy nagyon jó párosítás. Elegáns ízvilág és különleges élmény is kikerekedhet - kísérletező kedvünk eredményeképpen.

Ezen a ponton elidőzve egy kicsit engedtessék meg nekem egy fogalmat rendbe tenni, mégpedig a fúziós konyha fogalmát. Rengeteg félinformációval ellentétben ez nem egy új keletű fogalom, nem Paul Bocuse, a híres francia séf találta ki, sőt ha őszinték akarnánk lenni, ő nem is fúziós konyhát visz. A fúziós konyha két vagy több konyhakultúra találkozása EGY tányéron. Leggyakrabban az ázsiai konyhát ötvözik az európai konyhakultúrával, de más nemzetek különböző kultúráit is ötvözik, fuzionálják egymással.

Manapság - jó magyar szokás szerint - agyonhasználjál és így elcsépelik ezt a szót, és olyan éttermekre is használják a fúziós kifejezést, amelyek arra sem veszik a fáradtságot, hogy megismerkedjenek nem hogy a módszerével, de legalább a fogalmával. Ilyenkor jönnek elő az olyan éttermi hibák, amikor valaki rendel egy minestronét, majd egy kacsát „kínai”(az meg milyen?) zöldséggel és gyömbérrel, és rá meri mondani az üzletvezető vagy a pincér, hogy az étlap fúziós. Vagy amikor a belvárosban újra nyitó étterem (előtte kínai étterem volt, a székeken még mindig sárkánymotívumok) tulajdonosa azt nyilatkozza: ”magyaros helyet szeretnék, lesz itt minden, lazacsteak is…”

Szóval kedves éttermi fogyasztók, ne dőljenek be mindenféle, önmagát fúziósnak mondó étteremnek, mert csak azért használják ezt a kifejezést, mert ma ez eladható és még újdonságnak számít. Magára valamit is adó séf már rég áttért más kifejezésre, mint a „globál konyha” vagy a „kelet-nyugat találkozása”.

 

Ezek is érdekelhetnek