Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Burgonyagratin

MME MME
5/5
30 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk. A cukkínik szárvégeit levágjuk, a burgonyát meghámozzuk, és megmossuk, majd a cukkínivel vékony szeletekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat).
Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Kikenünk 1 evőkanál olajjal 4 kisebb (vagy 1 nagyobb), lapos tűzálló tálat. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben az aljukra terítünk 1 sor cukkíni- és burgonyakarikát. Arányosan elosztva a tetejükre simítjuk a hagyma-fokhagymakeveréket, meghintjük sóval, borssal és egy kevés sajttal, majd befedjük a maradék cukkíni- és burgonyakarikákkal, sózzuk és borsozzuk. A tejszínben elkeverjük a tojásokat, megöntözzük vele a rakottast, és a forró sütőben 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további 15-20 percig, enyhe pirulásig, sütjük. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük (nagyon forró!), majd a félbevágott paradicsomokkal és majoránna- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Salátával egytálételként, hirtelen sültek, grillezett húsok mellé pedig köretként kínálhatjuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 363 kcal
Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek