Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szerzetesi ételek: így étkeznek a bakonybéli testvérek

A Mindmegette stábja a bakonybéli bencés monostorban járt, ahol megnéztük, hogyan főznek és milyen ételeket esznek a szerzetesek.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban élő szerzetesek étkezését és életét a közösségi lét határozza meg leginkább. A testvérek naponta háromszor esznek, melyből az ebéd mindig közös. A főételről Bori néni, a szakácsnő és János testvér közösen gondoskodik, akik ketten viszik a monostor konyháját.

A szerzetesek szerdán és pénteken húsmentes napot tartanak, de ugyanígy böjtös a húsvét és az adventi időszak is. Sőt, hetente egyszer édes második, azaz túrógombóc, barátfüle vagy mákos tészta is asztalra kerül. A testvérek nem nassolnak, de a születés- vagy névnapi köszöntés során azonban, ha a feljebbjárók megengedik, borral koccinthatnak.

Bori néni, a szakácsnő régóta segíti a szerzeteseket, sőt már dolgozott az őket megelőző nővéreknél is. A tudását nemcsak az évek során szerzett tapasztalatokból építette, hanem folyamatosan képzi is magát és részt vesz különféle főzőtanfolyamokon. Járt például indiai, legutóbbi pedig olasz tanfolyamon is, a szerzeteseken pedig kikísérletezi az újjonan szerzett tudását. A tanultakat és a tapasztalatokat, bencés és családi recepteket pedig nemrég összegyűjtötték és két kötetben megjelentették: Bakonybéles és Bakonybélszín címmel a Monostorkosságok sorozatban.

A Mindmegette ellátogatott a bakonybéli monostorba és megnéztük, hogyan működik a szerzetesek konyhája és mi kerül náluk asztalra.

Nézd meg videón, milyenek a szerzetesi ételek!

Borítókép: Mindmegette

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss