Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az ázsiai konyha legtutibb alapanyagai, melyeket itthon is beszerezhetsz

default user icon
MME
Az ázsiai konyha rengeteg kiváló alapanyaga kapható itthon is, melyekkel feldobhatjuk a főztünket. Összegyűjtüttök, melyeket érdemes beszerezni.
Bambuszrügy

A bambusz az ázsiai országok közül talán Kínában tölti be a legfontosabb szerepet. A helyiek amellett, hogy a fából a legkülönfélébb módokon számos használati és dísztárgyat készítenek, bizonyos fajok fiatal, ropogós rügyeiből remek fogásokat is főznek.

5 meglepő dolog, amit nem tudtál a sushiról >>>

Itthon elsősorban konzervként vagy üvegben eltett formájában vásárolhatjuk meg. Ha mégis sikerült frissen beszerezned (bár így meglehetősen drága), hámozd meg, majd lobogó vízben rövid idő alatt főzd meg. Ha egy darabka csilipaprikát is dobsz a vízbe, az elveszi a növény enyhén kesernyés ízét. Húsok mellé, köretnek is nagyszerű, de levesbe téve ugyancsak ízletes.

Üvegtészta

Ezt a mungóbabból készülő, fehéres színű, kissé áttetsző tésztafajtát már a legtöbb reformételeket árusító üzletben vagy hipermarketen beszerezheted. Ha a fonalszerű szálakból álló göngyöleget kisebb darabokra törve szeretnéd megfőzni, előbb nem árt vízbe áztatni, mert igen kemény az állaga!

Kínai ananászos csirke recept >>>

Jól magába szívja más ételek szaftját és ízét, így igen széles a felhasználási köre. Kínában, Japánban és egész Délkelet-Ázsiában fogyasztják, de mivel könnyen lehet ízletes fogásokat (például salátát) készíteni belőle, így ma már nem csak az ázsiai emberek kedvence.

Szójaszósz

A szójababból erjesztett, sóval és rizzsel, árpával vagy búzával kevert lé, amelyet Kínában már több mint 1500 évvel ezelőtt is használtak az ételek gazdagítására, immár hazánkban is jól ismert. Alapvetően két fajtája létezik, a világosabb és a sötétebb.

Az előbbit utólagos ízesítésre, a markánsabb ízű sötétebbet pedig főzéskor használjuk. Készíthetsz vele gyömbéres szójaszószt, vagy önthetsz belőle a zöldséges-húsos ragukhoz, de akár a rizses egytálételekhez is.

Az eredeti tavaszi tekercs >>>

Tofu

Ez a szójababból készített élelmiszerfajta az egész világon nagy népszerűségnek örvend. Több fajtája is létezik. Frissen lágy és fehér – ebben a formájában előszeretettel használják a japán konyhákban –, de a keményebb változata is fellelhető.

Utóbbit szeleteld fel, süsd ki olajban, és már falatozhatsz is belőle! A tofut az adott receptnek megfelelően ízesítsd, például szójaszósszal, fokhagymával, kurkumával vagy éppen mustárporral. Éjszakára akár be is pácolhatod, így jobban átjárják az ízek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss