Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Profi cukrászokat kérdeztünk, hogyan lesz tökéletes az almás pite

Hogy süthetünk tökéletes almás pitét? Erről kérdeztük a profikat, Damniczki Balázs, a Damniczki Cukrász manufaktúra főcukrászát és Auguszt Ibolya az Auguszt Cukrászda egyik tulajdonosát.

Az őszi-téli süteménykínálat megkérdőjelezhetetlen sztárja az almás pite, amelyet számos formában elkészíthetünk. A klasszikus, omlós tészta rétegek között pihenő fahéjillatú almaréteget átfogalmazhatjuk morzsatetejű sütivé, elkészíthetjük cheesecake alapon, kiegészíthetjük mazsolával, mandulával, dióval, mogyoróval, fűszerezhetjük akár vaníliával is.

De ha igazán jó változatokat szeretnénk kitalálni, akkor előtte érdemes meghallgatni, hogy mit gondolnak a szakemberek, az ismert cukrászok az almás pitéről, az almás süteményekről és a bennük rejtező lehetőségekről.

A KLASSZIKUS RÁCSOSTÓL A MORZSÁSIG - TERÍTÉKEN A SOKSZÍNŰ ALMÁS PITE! >>> 
Damniczki Balázs

Damniczki Balázs, a Damniczki Cukrász manufaktúra főcukrásza szerint az almás pite több módon is elkészíthető, hiszen ismert kelt tésztás és linzer tésztás változata is. Ő maga a linzertésztával készített pitét kedveli jobban, mint mondja, az alma annyira sok levet képes engedni, ami a kelt tészta számára már túl sok, s egyébként is, az almás pite akkor az igazi, ha omlós tésztarétegek között pihen az alma. Az omlós tészta porhanyósságát, morzsálóóságát jól alakíthatjuk, ha a linzertésztához használt liszt mennyiségének egyharmadát lecseréljük mandulalisztre.

Az is jót tesz az almás pitének, hanem spórolunk az almával, érdemes vastagon rétegezni, sőt az igazán izgalmas, rusztikus hatás kedvéért még egy-két nagyobb darabot is tehetünk a reszelt vagy gyalult töltelékbe.

MORZSÁS, RÁCSOS, KLASSZIKUS - 10 ZSENIÁLIS ALMÁS PITE RECEPT >>> 

Damniczki Balázs szerint a fűszerezésen is finoman változtathatunk, a megszokott fahéj mellett vagy helyett a svédek által nagyon kedvelt kardamom is helyt kaphat az almás pitében. Ennél jobban azonban nem nyúlna az ízesítéshez, hogy az almás pite nehogy elveszítse azt a karaktert, amiért annyian rajonganak érte.

A fagylalt nagymestere szerint az almás pitével akkor arathatjuk a legnagyobb sikert, ha melegen kínáljuk, egy tisztességes gombócnyi házi vaníliafagylalt kíséretében.

Auguszt Ibolya

Auguszt Ibolya az Auguszt Cukrászda egyik tulaja nagyon szereti az almát, az őszi-téli szezonban számtalan almás süteményt, desszertet kínál a vendégei számára.

KLASSZIKUSOK PALEO MÓDRA: A NAGYI ALMÁS PITÉJE - MINDENMENTESEN! >>> 

A hagyományos almás pite tésztájának kidolgozásakor Auguszt Ibolya szerint is jó, ha a lisztet részben vagy egészben mandulaliszttel kiváltjuk. Az alma édesítésénél, ízesítésnél érdemes Ibolya kedvelt trükkjét bevetni: a pite alsó linzerlapját fahéjjal ízesített baracklekvárral megkenni és erre fektetni rá az almatölteléket. A cukrászdában kapható almás pite nem csak a fűszeres baracklekvár miatt egyedi, hanem a linzertésztán pihenő piskótaréteg, valamint az almára szórt mandulalisztes morzsa is jellegzetessé teszi.

Ibolya azonban nem csak almás pitét készít szívesen, a cukrászda kínálatában találkozni még klasszikus, húzott vajas tésztából készített almás rétessel, amely telis-tele van almával, francia hagyományokra épülő alma tarte-tal, ahol a kis, egyszemélyes linzertálba pihennek a fahéjjal megszórt almaszeletek, valamint ott a túróhabos fahéjas almatorta is. Az adventi időszakban pedig dióval, fűszeres aszalt gyümölcsökkel töltött alma is kapható, amit vaníliasodóval kínálnak a vendégek számára.

Variációk almás pitére >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss