Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A világ hallevesei

default user icon
SB
A magyar halászlé isteni finom, de ha ismerkedni szeretnénk a világkonyha ízeivel, feltárulhat előttünk a világ halleveseinek lenyűgöző sokasága. Halpiacot itthon nem találunk, de ha külföldön járunk, érdemes kipróbálni néhány különlegességet.
Ahol hal van, ott leves is van

Nemcsak tengerpartokon, de folyók és édesvizű tavak partján is szerte Európában és Ázsiában készítenek ízletes halleveseket. A legjobb az aznapi friss fogásból, milyen szerencsések azok a háziasszonyok vagy urak, akik reggel a piacra kisétálva már az aznapi friss fogásból válogathatnak az esti halleveshez hozzávalót! De azoknak sem kell búslakodniuk, akik csak a nyaralás alatt vagy az itthoni halasok kínálatában található halból készítenek hallevest.

A tengeri halból készülő halleveseknek vannak közös jellemzőik: jól áll nekik egy kis bor, a végén szórhatunk rájuk petrezselymet, és általában tele vannak zöldségekkel.

A franciák hallevesei

A legismertebb a provence-i bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz), mely rengeteg változatban készül. Az igaziban legalább háromféle hal van, és kerül bele fokhagyma, édeskömény, narancshéj, babérlevél, bazsalikom és egy kevés konyak is. Érdemes megpróbálkozni az elkészítésével.

A franciák egy kevésbé ismert hallevese a bourride (ejtsd: burrid), mely egész halból vagy filéből is készülhet. Rengeteg fokhagymás aiolival eszik, fokhagyma rajongóknak kötelező kipróbálni.

Görög, spanyol, portugál

A görögök fogyasztanak egy egészen sűrű hallevest, a kakaviát, mely a főzőedényről kapta nevét. Rengeteg zöldség, cukkini, paradicsom és citrom is van benne. Egy másik hallevesükbe tojás, citromlé, csípős olívaolaj, rizs is kerül, a neve psrarosoupa avgolemeno.

Spanyolország baszk területein hekkből készül a halleves, a Ttoro. Egy másik spanyol variációt, a Marmatikót tonhalból, makrélából főzik, és az elkészítéshez szükséges bográcsféléről kapta a nevét.

A portugálok is nagy halleves fogyasztók. A legegyszerűbb a Sopa de peixe, a legnépszerűbb Caldeirada, mely mindig olyan halból készül, amit éppen kifogni sikerül. Készíthetjük halfiléből, de halaprólékból is, általában van benne koriander és babérlevél is.

És a többi halleves

San Francisco környékén olasznak ismerik, de az olaszok nem eszik a Cioppino nevű levest, mely halat, rákot, kagylót is tartalmaz.

Ecuadorban húsvét előtt fogyasztanak egy Fanesca nevű tökös krémlevest, melynek fontos alapanyaga a szárított tőkehal.

A Lohikeitto finn hallevest lazacból és zöldségekből készítik.

Az oroszoknak is van hallevesük, a neve Ukha, és lazacból vagy tőkehalból (vagy akár fogasból) készül - gyökérzöldségekkel, kaporra, szerecsendióval, édesköménnyel.

Ázsia is rendkívül gazdag hallevesekben, megemlítjük a Burmában kedvelt Mohingát, mely csicseri liszttel, fokhagymával, citromfűvel, gyömbérrel készül, és reggelire fogyasztják.

A thai konyha világszerte elterjedt levesének rákos verziója, a tom yum leves pedig egyenesen függőséget okoz azoknál, akik egyszer megkóstolták.

Persze a magyar halászlének nincs párja >>>

Halleves a Kanári-szigetekről

Hozzávalók:
50 dkg tengeri hal
4 szelet fehérkenyér
4 szem paradicsom
25 dkg burgonya
1 fej hagyma
olaj
fél teáskamál kömény
petrezselyem

bors
sáfrányos szeklice

Elkészítés: Fazékban másfél liter vizet forralunk. Sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Beletesszük a megtisztított, felkarikázott hagymát, a feldarabolt paradicsomot és a kockára vágott burgonyát. Amikor a burgonya megfőtt, beletesszük a darabokra vágott halat, a sáfrányos szeklicét, és puhára főzzük. A kenyeret kockára vágjuk, olajban minden oldalon megpirítjuk, és tányérokba szétosztjuk. Rámerjük a forró levest. Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Cacciucco (toszkán halleves)

Hozzávalók:
1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei, ízlés szerint
1 pohár fehérbor
50 dkg bőrözött paradicsom vagy konzerv egészparadicsom
száraz vagy pirított kenyér
fokhagyma
erőspaprika
petrezselyem
olívaolaj

Elkészítés: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, egy liter vizet, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden halacska a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.

Ezek is érdekelhetnek