Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Soha többé nem veszel boltit - így készíts egyszerűen házi savanyú káposztát!

default user icon
MME
Ha nem akarsz vagy tudsz piacra szaladni egy-két kiló savanyú káposztáért, a boltit pedig nem szereted - nincs más hátra, mint, hogy elkészítsd a saját, házi savanyú káposztádat! Ne gondold, hogy fél mázsa káposzta és egy 30 literes hordó kell hozzá! Elég egy nagy befőttes üveg és egy fej káposzta ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

savanyú káposzta az úgynevezett fermentált, vagyis erjesztett ételek csoportjába tartozik, és méltán tartjuk szuperételnek, mivel rengeteg vitamint tartalmaz - kiemelkedő mennyiségű például a benne lévő C-vitamin, de emellett kalciumban és K-vitaminban is bővelkedik - bővelkedik olyan enzimekben is, amelyek a táplálék lebontásában játszanak szerepet, megkönnyítve ezzel a szervezet számára az emésztést; s ha mindez még nem lenne elég, a fogyást is segíti: magas rosttartalma révén teltségérzetet biztosít, miközben kalóriatartalma alacsony. 


Az ízesítés tekintetében megoszlanak az elképzelések: van aki teszbe bele borsot, van, aki nem, van, aki tesz bele babérlevelet, borókabogyót - és van, aki csak az alappal: sóval és köménymaggal dolgozik.

Így készítsd el a házi savanyú káposztát

  1. A káposztát nem kell megmosni, mert a rajta előforduló baktériumok elősegítik az erjedést. Óvatosan fejtsd le a külső leveleit, és a szebbeket tedd félre.
  2. A félbe, majd negyedekre vágott fejet a torzsa kimetszése után gyaluld le, hosszú pengéjű késsel metéld vékony csíkokra vagy darabold fel késes aprítógéppel.
  3. Mérd le a legyalult, illetve felaprított mennyiséget, adj hozzá kilogrammonként 1,5 dkg tengeri vagy más természetes sót, és alaposan gyúrd össze, hogy a káposzta levet eresszen.
  4. Töltsd meg az előzőleg gondosan elmosogatott, kifőzött vagy mikróban sterilizált befőttesüveg(ek)et a besózott, átgyúrt káposztával, és kézzel határozottan, keményen nyomkodd le úgy, hogy a lé ellepje, de felette maradjon egy kis hely. A vecsési jelleg eléréséhez tegyél a tetejére kilogrammonként 1 tk köménymagot és 1 db babérlevelet. Ezután töltsd ki a helyet az üvegben a félretett levelekkel.
  5. A káposzta a légmentesen lezárt üveg(ek)ben néhány napig a konyhában maradhat. Ezután vidd át sötét, hűvös helyre, pl. pincébe, kamrába. Röpke 2 hét múlva már meg is kóstolhatod.

Ezek is érdekelhetnek

Friss