Egy kis csokitörténelem
Az Amazonas vidékén őshonos kakaóbab a fejlett maja kultúrában fizető eszközként, és élvezeti cikként is megtalálható volt. Európába a spanyol hódítók juttatták el a kakaót.
A csoki elődjét úgy készítették, hogy az érett gyümölcsöket egyszerűen belenyomkodták a nedves talajba, ahol azok erjedni kezdtek. Ekkor megszárították, eltávolították a gyümölcshúst és a maghéjat, megpörkölték, meghámozták és összezúzták. Vízzel keverve, mézzel, csilivel ízesítve fogyasztották.
Így készül a csoki
A kakaócserje termése 20-50 darab, bab formájú gyümölcs. Ezek, ha megérnek, felfakadnak, és láthatóvá válnak a szabálytalan alakú, kemény, őrölve kesernyés ízű magok.
A csokoládét nyers kakaómasszából, kakaóvajból, cukorból, tejszínből vagy tejporból állítják elő, amit vaníliával, kávéval, mandulával bolondítanak meg. A keserű csokoládé kevesebb cukorral készül, és akár 90%-ban is tartalmazhat kakaót.
Házi bonbon a legegyszerűbben
Készíts otthon finom bonbont, persze egyszerűsítve: vízgőz fölött olvassz meg két tábla magas kakaótartalmú étcsokoládét. Egy jégkockatartó vagy pralinéforma mélyedéseibe tegyél pár szem cukorgyöngyöt, aszalt vörösáfonyát vagy 1-1 szem mandulát. Töltsd fel a mélyedéseket folyékony csokival, majd tedd a hűtőbe megdermedni.
Tippünk: az olvasztott csokoládét pár teáskanál likőrrel is ízesítheted.