Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legegészségesebb zöldségek

default user icon
HL
Szuper jelzővel olyan komplex összetevőket tartalmazó, egészségre gyakorolt hatásukat tekintve kiemelkedően hasznos zöldféléket illetnek, amelyek különösen kedvezőek a szervezetnek.

A friss, megbízható gazdálkodásból származó zöldségfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minél többet fogyasszunk belőlük! Nem szabad elfelejteni, hogy a szuper jelző csak a vegyszermentes, friss zöldségfélékre igaz.

Szuperegészséges zöldségek

Szuperzöldségnek számít többek között a brokkoli, de gyakorlatilag valamennyi káposztaféle (beleértve a kelbimbót is), a spenót, a mángold, a salátafélék, különösen a rukkola, az endívia, a madársaláta, sőt a petrezselyemzöld is.

A zöld szupernövények nagy koncentrációban tartalmazzák a könnyen emészthető tápanyagokat, fontos növényi fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, adott esetben zsírégető vegyületeket. A zöld növények klorofilljának molekuláris összetétele hasonlít az emberi vérére, és azt is kísérletek bizonyítják, hogy a zöld növények rendszeres fogyasztása serkenti a hemoglobintermelést. Ez praktikusan annyit jelent, hogy nő a vér oxigénszintje, ami elősegíti a sejtmegújulást, regenerálja a szervezetet.


Élettanilag rendkívül kedvező hatású szuperzöldség a búzafű. Nem tartalmaz glutént, mint a búzaszem, ezért arra érzékenyek is fogyaszthatják. A búzafű nem más, mint a búzából csíráztatást követően kifejlődő zsenge, néhány napos hajtás. Ha otthon próbálkozik vele valaki, vegyszermentes tönkölybúzát csíráztasson. Az egyik legjobb lúgosítónak számít a maximum egyhetes hajtásból nyert értékes ásványi anyagokban, klorofillban, vitaminokban gazdag búzafűlé, ami többek között vértisztító hatású. Serkenti továbbá a pajzsmirigy működését, elősegíti az emésztést, hatékonyan tisztítja a szervezetet. Nem modern találmány, már az ókori Egyiptomban is ismerték és fogyasztották!

Kevésbé ismert az árpa zsenge hajtása, az árpafű, ami szintén szuperzöldség. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B12-vitamint, több mint tízszer annyi kalcium található benne, mint azonos mennyiségű tehéntejben, mindemellett az árpafűből nyert zöldséglének kifejezetten baktériumölő tulajdonságai, továbbá nehézfém-semlegesítő hatásai is ismertek.

Különleges zöldségek

A magas fehérjetartalmú és kiváló aminosav-összetételű algák szintén szuperzöldeknek számítanak. Közülük is kiemelkedik a spirulina, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Kifejezetten magas a jód- és káliumkoncentrációja, de magnézium, kalcium, réz és cink is ideális mennyiségben található benne. Több ezer éves fontos növényi fehérje- és aminosav-forrásnak számít. Megszámlálhatatlan jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Sok más mellett szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzetet, ezért a karcsúsodni vágyók egyik legfontosabb táplálék-kiegészítője. Nálunk rendszerint kapszula vagy por formájában kínálják bioboltok.

A zöld növények mellett a szuperzöldségekhez sorolandók az intenzív színű zöldségek is, amelyek szintén számos jótékony összetevővel rendelkeznek. Így a bíborvörös cékla, az élénksárga sütőtök, az édesburgonya vagy a sárgarépa, a pirosló paprika is igazi szuperélelmiszerek.

A gomba külön kategóriát képvisel

A rendszertanilag se nem a növény-, sem az állatvilághoz nem tartozó, hanem külön kategóriát képező gombák egyik legfontosabb tápértékét a magas fehérjetartalmuk adja. 10 dkg csiperke átlagosan közel 6 g fehérjét tartalmaz, majdnem fele ennyi, 3,3 g szénhidrátot. Szinte 90 %-a víz, alig található benne zsír (mindössze 0,2 g), ez pedig igencsak jó hír a diétázóknak, sportolóknak. A nyers gomba energiatartalma mindössze 40 Kcal. Található benne néhány létfontosságú vitamin, úgymint B2-, C-, D-, valamint E-vitamin, továbbá fontos ásványianyag-forrás is. Nagyobb mennyiségben található benne kalcium, kálium, de folsav, cink, réz, niacin, szelén és vas is van benne.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzősében elengedhetetlen a káros koleszterinben szegény étrend. Kísérletek bizonyítják, hogy a rendszeres csiperkefogyasztással a magas koleszterinszint csökkenthető, ami a benne található livosztatin névre hallgató anyagnak köszönhető. A daganatos betegségek kialakulását és leküzdését az antioxidánsok segítik. Ma már tudható, hogy az egyik leghatékonyabb antioxidáns is a gombában található. Az L-ergothionein nevű rendkívül erős antioxidánsból pl. több mint tízszer-tizenkétszer annyit tartalmaz a csiperke, mint a búzacsíra, amelyet sokáig az egyik legjobb táplálékforrásként tartottak számon ezen a téren. A csiperkefogyasztás megakadályozza a túlzott ösztrogéntermelést is, amely a mellrák kialakulásának kockázatát csökkenti. Sőt két olyan anyagot is kimutattak nemrég a csiperkéből, amelyek a prosztatarák megelőzését segítik elő.

Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy minél apróbbra daraboljuk, annál könnyebben emészthető.

A szupergyümölcsökről itt olvashattok >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss