Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp a praktikus konyha tervezéséhez

default user icon
MME
A konyha otthonod egyik legfontosabb helyisége. A szerencséseknek nagy és tágas jut, de egy kicsiből is tudsz tökéleteset varázsolni. Íme néhány tipp, az ügyes tervezéshez.

Mielőtt nekiállnál szétverni a lakást, vagy új otthonodba össze vissza vásárolni a konyhabútort és a kiegészítőket, nem árt ha legelőször összeírod az igényeidet.

Csináltathatsz magadnak csillivilli konyhát, de ha sosem teszed be a lábad a helyiségben, minek költenél rengeteg pénzt egy kiállítóteremre. Ha viszont imádsz főzni – és tudsz is - vedd sorba az igényeidet.

#1

A konyhaszekrény tervezéséhez ma már a bútoráruházak is kínálnak tervezőprogramot, így ha feltöltöd a honlapjukra, a program kiírja, hogy miből mennyit kell venned, és az áruházban már csak ki kell nyomtatnod a listát és mehetsz is fizetni.

#2

Ha az első konyhád tervezed, ne ess túlzásokba. Egyrészt mert úgysem lesz rá pénzed, hogy egyszerre minden álmodat megvalósítsd (konyhasziget, hatalmas szekrények), másrészt az, hogy valami másoknál jól néz ki, nem biztos, hogy a te otthonodat is jobbá teszi. Törekedj az egyszerűségre, aztán majd a következő konyhádnál már jobban elborulhat az agyad.

#3

Érdemes szabványméretű elektromos berendezéseket venned (általában 60x60cm), mert ha egy speciális méretű sütőt vagy mosogatógépet veszel, akkor ha elromlik, nem helyettesítheted egy olcsóbb normál méretűre, kénytelen leszel ismét sok pénzt költeni rá.

#4

Az alsó ajtós szekrények helyett érdemes elgondolkodnod a fiókos változatban. Igaz, kicsit drágább, viszont mivel egyszerre tudod kihúzni a helyéről az összes lábast, edényt, így a hátsó eléréséhez nem kell kipakolnod az egész szekrényt. Ráadásul takarítani is sokkal egyszerűbb.

#5

A bútorok és eszközök elrendezésénél nem árt ha néhány szabályt figyelembe veszel. Csaptelepet és hűtőszekrényt sosem tehetsz a tűzhely mellé egyből, minimum 40 centiméter helyet hagynod kell. Még akkor is, ha elektromos tűzhelyről beszélünk és nem gázlángosról. A tervezésnél próbálj elsősorban a munkafolyamatok menetére gondolni. Így jó, ha a hűtő mellett van egy kis kipakolórész, a mosogató mellett szintén. Igyekezz minél nagyobb munkafelületet hagyni, hidd el, a későbbiekben sem fogod megbánni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss