Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 télen is szedhető gyógynövény, ami téged is kiránt a kórságból

default user icon
MME
Amikor a téli hónapokban tombol az influenzajárvány, sokkal jobban ki vagyunk téve a megfázás lehetőségének. Szerencsére a természet ilyenkor gondoskodik rólunk, hiszen csodás gyógynövényekkel támogatja szervezetünket, jótékony hatásukat pedig vétek lenne alábecsülni.

Ha friss gyógynövényekről van szó, akkor logikusnak tűnhet, hogy ahhoz bizony ragyogó napsütésre, és nyári hőségre van szükség. Ez azonban tévhit! Léteznek ugyanis olyan gyógyfüvek, melyek a téli hónapokban is gyűjthetőek, ráadásul az egészségünknek is jót tesznek, főleg influenzajárvány idején.

1. Fekete nadálytő

Nem véletlen, hogy a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító krémek fő alkotóeleme a fekete nadálytő. Készítsünk belőle mi is bátran pakolást, meglátjuk, nagy hasznát vesszük majd, legyen szó reumatikus fájdalmakról, ízületi panaszokról, zúzódásokról vagy fekélyek kezeléséről. Ehhez a növény gyökerét kell begyűjtenünk, amelyet főként vízpartokon, árkok mentén találunk meg. Alaposan mossuk meg, majd robotgépben vagy botmixerrel pépesítsük. Ezt a masszát kenjük fel a kezelendő testrészre. Az arcunkra is kenhetjük, hiszen ránctalanító hatása egészen különleges.

2. Tyúkhúr

Ezek a zöldlevelű gyógynövények képesek áttelelni, így ilyenkor is begyűjthetjük. A tyúkhúr főleg erdőszéleken, gyepekben, parkokban található. Teája segíti az epe- és veseműködést, csökkenti a koleszterinszintet. Használhatjuk légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra.

3. Fehér fagyöngy

Eszünkbe se jusson a bogyókat, azaz a termését gyűjteni, mert az mérgező! Viszont a leveleit, szárait érdemes leszednünk, mert az abból hidegáztatással készített tea kiváló vérnyomáscsökkentő, szívnyugtató hatású, és még a stressz ellen is kiváló ital.

Ha kíváncsiak vagytok arra, melyik az a két másik gyógynövény, aminek segítségével kőkemény immunrendszert építhettek magatoknak, a toplista folytatását a Metropol oldalán megtaláljátok.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss