Francia módra
A franciák palacsintája, a crepes, sok tojással és tejszínnel készül, és hagyományosan nagyon vékony.
Tipp: Kézi habverővel verj fel 5 db szoba-hőmérsékletű tojást, 120 g lisztet és 1 csipet sót, majd adj hozzá 150-150 ml főzőtejszínt és tejet. Szűrőn öntsd át egy tálba, és keverj bele 3 ek megolvasztott, de már kihűlt vajat. Hagyd állni 1 órán át, aztán forró, kivajazott serpenyőben süss a tésztából nagyon vékony korongokat. Kínáld habtejszínnel és citromszósszal vagy csokoládéöntettel.
Ahogy Amerikában készítik
Az ottani palacsinta titka a sütőpor, ettől lesz ugyanis duci a tésztája.
Tipp: Adj 300 g liszthez 1 tasak sütőport, 1 csipet só, 3 tk kristálycukrot és 1 db tojást, majd lazítsd 250 ml tejjel és 50 g olvasztott vajjal. Dolgozd össze, és a tömör tésztából süss 10-12 cm átmérőjű korongokat olajjal kikent serpenyőben. Az amerikaiak juharsziruppal leöntve fogyasztják, de lekvárral megkenve vagy porcukorral megszórva is kiadós és ízletes reggeli.
A hazai változat
Mi, magyarok, a közepesen vastag tésztájú változatot szeretjük, a nagymama baracklekvárjával, kakaóval vagy éppen édes túróval megtöltve.
Tipp: Az alaprecept szerint keverj ki 200 g lisztet 350 ml tejjel, 2 db tojással, 2 ek étolajjal és egy löttyintés ásványvízzel. Adj hozzá 1 csipet sót, tedd a hűtőbe 2-3 órára, majd olajozott serpenyőben süsd ki.