Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2011. febr. 20. Meddig tart még a bál?

Bár fogalmam sincs, hivatalosan meddig tart a farsangi szezon, mi mindenesetre most hétvégén sütöttünk fánkot, amit remek vörös szűrt musttal öblítettük le...

És ha már bálról beszélünk, muszáj csatolnom egy témához kapcsolódó videót a Pál Utcai Fiúktól. Nézzétek meg, érdemes. Tiniként rajongtam értük, több koncertjükön is voltam, és akkoriban nem volt házibuli, ami ne az ő zenéjükkel kezdődött volna el. Érdekes, a férjem pont ugyanezt a számot szerette tőlük a legjobban, így amikor megismerkedtünk, és hajnalig tartó borozós-beszélgetős randikat rendeztünk, mindig PUF szólt a hifiből, így aztán duplán kedves emlék őket bármikor hallgatnom.

A fánkot anyukám sütötte, és nagy sikert aratott velük, még Dorka is megkóstolta, pedig nem szereti az édes süteményeket. Nem is terveztünk komolyabb ebédet, csupán egy kolbászos burgonyalevest, mivel a fánk annyira finom és laktató, hogy kár lett volna előtte mással megtölteni a gyomrunkat.

Fánk - Ági mama módra

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só
Elkészítés:
1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő. 
2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.
3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük. 
4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és mégegyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.
7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.
8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.
9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.
10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.
11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható.  

A fánk előtt az alábbi levest ettük, amit nem először készítettünk, nálunk ez amolyan gyorsan elkészíthető gyerekek-kedvence-leves, amit sokszorn előrántunk a tarsolyból. Zsiga és Árpika is nagyon szereti, Szilvi is gyakran főzi ezt. Érdemes kipróbálni, nagyon pikáns, laktató leves.

Kolbászos burgonyaleves

Hozzávalók: 3 hagyma, 6 burgonya, kis darab szalonna, 1 szál enyhén csípős kolbász, 1 doboz kukorica (konzerv), víz, só, bors, sáfrány, majoránna, liszt+tejföl a habaráshoz
Elkészítés:
1.) A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és megpirítjuk
2.) Rátesszük a felkockázott burgonyát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, sáfránnyal és majorannával ízesítjük, és puhára főzzük.
3.) Lisztes tejföllel behabarjuk, hozzáadjuk a kukoricát, és forrón tálaljuk. Nagyon ízes, laktató leves, voltaképp nevezhetnénk egytálételnek is.

A héten kakaós csigát sütöttem, anyukám receptjét, ami itt, a MME-n, Kakaós csiga III. néven fut, és egyike a sikerrecepteknek (amire rém büszke vagyok, és mivel anya nem szokott netezni, csak telefonon újságolom mindig neki, hogy már mennyien küldték tovább). Nekem ugyan sosem lesz olyan szép a csigám, mint anyáé (nem tudom, miért?), de az íze mindig hibátlan, pont olyan, mint gyerekkoromban...
Azért kaptam rá a sütésére, mert (a kiflikhez és zsemlékhez hasonlóan)kettesével le tudom fagyasztani, és így mindig házi kakaós csigát tudunk enni, ha kedvünk szottyan egy kis édességre.

Kakaós csiga III.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 2 tojássárga, 1 kocka élesztő, 4 dkg vaj, 4 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához + egy pici cukor, 1 csipet só,
A töltelékhez: 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor, 10-15 dkg vaj, 3-4 teáskanál kakaó (Mozart)
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük.
2.) Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük, és éles késsel 3 cm széles karikákat vágunk belőle.
3.) Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra elhelyezzük benne. A tetejüket tojássárgával megkenjük, és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt bizony a csigák összenőnek.
4.) Előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, és közepes lángon sütjük a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós. Langyosan tálaljuk.

Apró újításom, hogy a stefániát mostanában tojás nélkül, tepsibe simítva sütöm, mint egy pitét, így valahogy ropogósabb lesz, és szépen, kockára lehet vágni - a Kicsinek is nagyon tetszik. :-)

Tepsis stefánia

Hozzávalók: 1 kg darált hús, 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 4 szelet barna kenyér tejbe áztatva, só, bors, pirospaprika, majoránna
A tepsi aljába kacsazsír vagy olívaolaj, a szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk, és a tölteléket kizsírozott tepsibe / jénaiba simítjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, és kb. 200 fokon, 45-50 perc alatt ropogósra sütjük. Ízletes, sokáig eláll, a gyerekek is szeretik.

-------------------------------------------------------------------------------------

Most pedig, ha már ennyit főztünk és ettünk, beszéljünk valami egészen más témáról. Például arról, hogy ma 44 éve született a legleglegnagyobb kedvencem, Kurt Cobain, a Washington állam beli Aberdeenben. Egy végtelenül tehetséges fiatal zsenti veszített el vele a világ, akit személy szerint azóta is nagyon hiányolok. Emlékezzünk rá egy szép számmal! :-)

Kurt Cobain: A karizmatikus rocksztár >>> 

Ezek is érdekelhetnek