Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. október 24. Mirza mama remekei

Anyukám híresen jól főz. A lángosa, bejglije, hébeknédlije, cserépben sült kacsája vagy a flódnija utánozhatatlanul finom. Így aztán a gyermekkori emlékeimmel együtt nem csak a képek és a hangok, de az ízek és az illatok is a lelkembe vésődtek. Számomra nincs karácsony Anya habos kakaója és fonott kalácsa nélkül, és nem szülinap a szülinap Anya joghurt tortája nélkül. Ő pedig minden trükköt és fortélyt lediktál nekem, hogy mire Ká és én szülők leszünk, épp ugyanilyen finomságokkal örvendeztethessük meg majd a családunkat.

Anya főztjében az a legizgalmasabb, hogy annyira szívvel-lélekkel csinál mindent a konyhában, hogy a nálunk megforduló emberek még a gyűlöltnek hitt ételeket is megeszik - az ő asztaláról. Utána pedig nem győznek csodálkozni: vajon miért nem ízlett ez az étel sok-sok évtizeden át?

Ká is nagyon finnyás volt, amikor megismerkedtünk. Nem szerette a főzelékeket, zöldségeket, a rizses ételeket és a halakat. Ha tehette volna, sajtos tésztát sajtos tésztával evett volna. Aztán megkóstolta Anya ételeit ... és azt mondta, hogy sosem evett még ilyen finomakat. :o))

A napokban anyukám nudlit főzött, és csomagolt nekünk egy dobozzal - hogy ínséges időkben is legyen mit ennünk. Ká persze azon nyomban kijelentette, hogy nem szereti a nudlit, és nem kér belőle.
- De tudod, ez házi nudli - mondtam, majd nyomatékosan hozzátettem - Anya eperlekvárjával!
A varázsszó hatott, Ká pedig asztalhoz ült. :o))))))))))

Házi nudli eperlekvárral - ahogy Anya készíti
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 300-400 g liszt, 4 tojássárga, 50-100 g zsír, só, zsemlemorzsa, vaj a forgatáshoz
Elkészítés:
1.) A burgonyát megtisztítjuk, majd forró vízben megfőzzük, átpasszírozzuk, és a többi hozzávalóval együtt könnyű tésztává gyúrjuk.
2.) A tésztát ceruza vastagságú nudlivá formázzuk, és forró sós vízben kifőzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Lekvárral és porcukorral megszórva, forrón tálaljuk.

Tudom, hogy az Eperlekvárnak nem most van a szezonja, de amikor érik az eper, mindig megfeledkezem a receptről, ezért aztán évről-évre kimarad a Morzsálóból. Ezúttal rögzítem a receptet mindazoknak, akik szeretik az epret, és jövőre a világ legjobb eperlekvárját szeretnék befőzni. Ez a lekvár ugyanis illatos, csodás színe van, és az eperszemek egytől-egyig egészben maradnak benne!

Eperlekvár - Mirza mama módra
Hozzávalók: 1 kg eper, 25 dkg cukor, szalicil, (gézlapok a lekötéshez)
Elkészítés:
1.) Első nap: Az epret megmossuk, megtisztítjuk és egy fazékba tesszük. Ráöntjük a cukrot, majd a fazekat lekötjük egy tiszta gézzel, és 1 napig állni hagyjuk az epret.
2.) Második nap: Az epret a tűzhelyre tesszük, és a közepesnél kicsit nagyobb lángon gyöngyöző forrás mellett, óvatosan - ÁLLANDÓAN keverve - 10-15 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra lekötjük a gézzel, és egy napig állni hagyjuk.
3.) Harmadik nap: Megismételjük a 2. napi főzést, majd forrón tiszta üvegekbe töltjük a lekvárt. Köménymag nagyságú szalicilt teszünk minden egyes üvegben az eper tetejére, majd lezárjuk az üvegeket. Száraz dunsztba (párnák közé vagy hűtőtáskába) tesszük 1 napra a befőtteket. Decemberben, az első hóeséskor nyitjuk ki az első üveget. :o)

... és még egy remekmű: Vadas knédlivel
Hozzávalók: 80 dkg bélszín vagy felsál, 5 dkg szalonna, 5 dkg zsír, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor, só, mustár
Páclé: 20 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér vegyesen, egy fej vöröshagyma, ecet, babérlevél, só, 2 szem borókabogyó, néhány szem bors
Elkészítés:
1.) A húst megtisztítjuk, és a páclével leöntjük. A pácléhez a zöldségeket és a hagymát karikákra vágjuk, egy liter vízben a fűszerekkel és a sóval félpuhára főzzük. Végül ráöntünk 1-2 evőkanál ecetet, és ezt a levet - nyáron hidegen, télen melegen - a húsra öntjük. A húst a páclében hideg helyen 2-3 napig letakarva tartjuk, néha megforgatjuk.
2.) Elkészítéskor a húst 5 dkg vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük, megkenjük zsíradékkal, és sütőben félig megsütjük. Hozzáadjuk a pácléből a zöldségeket ls kevés páclével, lefedve puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.
3.) A húst kivesszük, letakarva meleg helyre tesszük, és elkészítjük a vadas mártást. A lepirult zöldségekhez adunk 2 evőkanál lisztet, azt jól átsütjük, felengedjük a páclével és a mártást pár percig főzzük. Egy deka cukrot barnára pirítunk, vízzel felhígítjuk, és a mártásba öntjük. Ízesítőnek adhatunk még hozzá mustárt, pár csepp ecetet és végül a tejfölt.
4.) A húst 1 cm széles szeletekre vágva hosszában egy tálra fektetjük, és a mártást ráöntjük. Knédlivel tálaljuk.

Kelt gombóc (knédli)
Hozzávalók: 40 dkg rétesliszt, só, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 tojás, víz
Elkészítés:
1.) Langyos tejben egy csipet cukorral megkelesztjük az élesztőt, majd beleöntjük a sóval elkevert lisztbe, hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, hogy keményebb tésztát kapjunk.
2.) Jól kidolgozzuk, meghintjük liszttel, és meleg helyen megkelesztjük.
3.) Lisztezett deszkán hosszúkás gombócokat formálunk (4 db lesz belőle), és lobogva forró vízben, fedő alatt az egyik oldalukon 10 percig főzzük. Megfordítjuk, és fedő nélkül szintén 10 percig főzzük a gombócokat. Fogvájót szúrunk a tésztába, és ha már nem ragad, a gombócok megfőttek. Szűrőkanállal kiszedjük, felszeleteljük és tálaljuk.

Anyukám receptjei után - a mai nap zárógondolata helyett - szeretnék megosztani veletek néhány fotót, amit az ünnepek alatt, a Petőfi Csarnokban megrendezett kézműves kiállításon készítettem.

Ezt a képet Apának festettem Karácsonyra. Nagyon szereti a Madonnás képeket, és bár nem vagyok festőművész, bízom benne, hogy tetszeni fog neki az üvegképem.

Az imádkozó angyalkát Zsigának szánom, aki nemsokára 5 éves lesz, és nagyon szereti az angyalokat. Ha együtt vagyunk, folyton arról faggat, hogy pontosan hol vannak, mit csinálnak, és hogy néznek ki az őrangyalaink? :-)

Az alvó kis angyalt Árpikának festettem, aki bátyjához hasonlóan nagyon vonzódik e kedves és szeretettel teli égi teremtményekhez.

A következő képen két kézzel varrott uzsonnatáska látható, ezeket nem én varrtam, hanem a kézműves vásárban vettem Ká-nak és magamnak. Azóta reggelente ezekbe csomagolom az uzsonnánkat.

Az utolsó képen két szatinált üveg látható. Sajnos a fényképezőgép vakuja annyira becsillogott az ezüst üvegeken, hogy nemigen látszik rajtuk a minta, pedig sokat dolgoztam rajta. Egy speciális festékbe mártott szivaccsal ezüst színűre festettem az amúgy átlátszó üvegeket, amelyeket ezután hajszárítóval megszárítottam, majd otthon, a sütőben 160 fokon 30 perc alatt kiégettem. Ezután ezüst kontúrfestékkel szíveket, tengeri csillagokat, egy halat és a kettőnk monogramját festettem rájuk. Jelenleg a fürdőszobát díszítik - Ká személyes ajándéktárgyaiként. :o)))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>  

Ezek is érdekelhetnek