Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2007. november 19. Zsiga 5. születésnapja

Zsizsi szülinapját valójában november 3-án tartottuk, de sajnos csak mostanra tudtam begyűjteni az ünnepi menü receptjeit, ezért a késés. Ezennel csatlakozásra csábítom a vadhúsok, a különleges ízek és a házi sütemények szerelmeseit - ígérem, nem fognak csalódni. :o))

Amikor ezeket a sorokat írom, vastag hótakaró borítja a tájat. Reggel óta szakadatlanul hullanak a kövér hópelyhek, és dacára annak, hogy 4 fok van, nemigen látok olvadást.:o)
De térjünk csak vissza Zsiga születésnapjára! Szilvi és a tesóm nagyszabású családi ünnepséget rendezett a gyerekeknek, és annak ellenére, hogy a család pécsi és zuglói vonala nem volt jelen, így is 21 főt számláltunk össze az étkezőben. A sütésfőzés 5 emberre hárult: tesómra, Szilvire, Mari mamára, Anyára és rám. Mindannyian kitűnő szakácsok (én meg lelkes vagyok), így aztán a menüben sem volt hiba. :o)))))

És most jöjjenek a receptek:

A szarvaspörkölt volt egyértelműen a nap fénypontja, ezt a tesóm és Szilvi főzte. Nemcsak látványában és illatában, de ízében is rendkívül különleges volt. Életemben nem ettem még ilyen jót!

Szarvaspörkölt
Hozzávalók: 4-5 nagy vöröshagyma, 30 dkg zsíros szalonna, kevés zsír, 5-6 szem borókabogyó, 4-5 zöldpaprika, 2 dl vörösbor, 5,5 kg szarvasborjú comb, pirospaprika, só, bors, őrölt kömény
Elkészítés:
1.) A vöröshagymát és a  zöldpaprikát megpucoljuk, és kockára vágjuk. A zsírszalonnát is kockára vágjuk, és összekeverjük a hagymával és a paprikával. A keverék 3/4 részét turmixgépben péppé turmixoljuk, 1/4 részét pedig hagyjuk kockára vágott formában.
2.) Egy nagy bográcsban kevés zsírt olvasztunk, és rátesszük a leturmixolt hagymás-paprikás-szalonnapépet. Jól megpirítjuk, hagyjuk, hogy a szalonna bőséges levet eresszen, majd hozzáadjuk a kockára vágott szarvashúst és a maradék 1/4 rész keveréket.
3.) A szarvashúst fehérre pörköljük benne, majd hozzáadjuk a fűszereket: borókabogyót, sót, borsot, őrölt köményt, és a vörösbort, majd egyenletes tűzön 2-2,5 óra alatt puhára főzzük az egészet.
Sztrapacskával/nokedlivel/burgonyakrokettel és savanyúsággal tálaljuk.

A Felvidéki sztrapacskát Anya készítette el. Mindannyian megegyeztünk abban, hogy ilyen jó sztrapacskát csak anyukám tud főzni. (És azok, akik az ő receptjét használják):o)))

Az impozáns kinézetű, és nagyon ízletes Kata szeletet Szilvi anyukája, Mari mama készítette.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 15 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 csomag sütőpor, 1 kevés szódabikarbóna, kevés tej
Töltelék:
1 kisütött tésztalap összemorzsolva (ebből egy picit félreteszünk a habhoz is), 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál kakaó, fél dl rum + 10 dkg vaj, 15 dkg cukor
Hab: 4 tojásfehérje + 20 dkg cukor (közepes tepsi adag)
Elkészítés:
1.) A "Hozzávalókban" felsorolt hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és 3 darabra osztjuk. A tepsi hátoldalán 3 lapot sütünk belőle.
2.) A "Töltelék" hozzávalóiból a megadott sorrendben elkészítjük a tölteléket. Jól kikeverjük, majd az egyik tésztalapra kenjük. A krémre ráborítjuk a másik lapot, majd vékonyan megkenjük lekvárral.
3.) Elkészítjük a habot: a tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a maradék morzsát, és a süteményre borítjuk. Tálalásig hűtőben tartjuk.

A Barackos-nutellás szeletet én sütöttem abban bízva, hogy a gyerekek egészen biztosan szeretni fogják a csokoládékrémmel borított édességet. :o)
Hozzávalók
A tésztához
: 30 dkg liszt, 120 g vaj, 60 g cukor, 1 csipet só, 2 tojássárgája
Ezenkívül: liszt a kidolgozáshoz, sütőpapír
A töltelékhez: 6 dkg cukor, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 2 doboz sárgabarack konzerv, 8 levél fehér zselatin, 60 dkg habtejszín, 7 evőkanál nutella, 2-3 evőkanál tej
Díszítésnek: nutella
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Ha szükséges, gyúrás közben egy kis vizet adhatunk hozzá, hogy kemény, de rugalmas tésztát kapjunk.) A tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 30 percre.
2.) Egy magasabb peremű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kinyújtjuk, a tepsibe tesszük, és ott kézzel szépen elegyengetjük. (Nehéz úgy kinyújtani, hogy szabályos téglalapot kapjunk.) Villával megszurkáljuk, hogy majd sütés közben ne púposodjon fel. Előmelegített sütőben 200 fokon bő 15 perc alatt készre sütjük.
3.) A kész süteményt óvatosan tortarácsra borítjuk. (Ha egészen kihűlt, peremes süteményestálra tesszük.)
4.) A krémhez a cukorból, tejből és a pudingporból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. (Még melegen megszórjuk porcukorral a tetejét, és akkor nem bőrösödik meg.) A kihűlt pudingot a tésztára kenjük.
5.) A sárgabarack konzervek levét leöntjük, a barackokat félbe vagy harmadokba vágjuk, és szép, katonás sorrendben egymás mellé sorakoztatjuk, végig a pudinggal megkent tészta tetején.
6.) Elkészítjük a krémet: A tejszínt kemény habbá verjük, és elkeverjük a nutellával. A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk. A tejet felmelegítjük, és a lecsepegtetett zselatint állandóan kevergetve benne feloldjuk. hagyjuk lehűlni, nehogy összeugrassza a tejszínt, majd óvatosan a nutellás tejszínhabba keverjük. A masszát a barackok tetejére simítjuk, majd a süteményt 2 órára hűtőbe tesszük.
7.) Tálalás előtt kivesszük a tortát a hűtőből, és enyhén megolvasztott nutellával berácsozva díszítjük.

A Mézes krémes Szilvi remeke volt, és szokás szerint nagyszerűen sikerült.

Zsuzsi és Andi, a sógornőm és az unokatesóm megengedték, hogy lefényképezzem őket, mi több, abba is beleegyeztek, hogy a fényképüket Anya Birsalmasajtjával együtt közzétegyem a Morzsálóban. Így aztán nem kell lefejezett emberekkel szórakoztatnom benneteket.:o)))
A Birsalmasajt Anya remeke.
Hozzávalók: 2 kg birsalma/körte, 1,2-1,5 kg cukor, 2 citrom, 8-10 szem hámozott mandula
Elkészítés:
1.) A birsalmát megmossuk, héjával, magházával együtt felaprózzuk, majd annyi vízben, ami épp ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük.
2.) Súlyával azonos mennyiségű cukorral folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd hideg vízbe állítva lehűtjük.
3.) Egy szép formát hideg vízzel kiöblítünk, az aljába mandula vagy diószemeket teszünk, és belesimítjuk a masszát. 1-2 napig fedetlenül pihentetjük, majd egy lapos tálra kiborítjuk. 5-7 napig tovább szikkasztjuk, majd jól szellőző (lyukas) papírdobozban, hűvös helyen (de nem hűtőszekrényben!) tároljuk. Ha szépen kiszáradt, magában, desszertként fogyasztjuk.

Zsiga sok szép játékot kapott: kisautót, mesekönyvet, egy távirányítós dzsipet és egy sárga, kacsa alakú kisrádiót. Legnagyobb meglepetésünkre a kiskacsa kötötte le a legjobban a figyelmét. Ez az örökmozgó kisfiú csak ült a kanapén, magához szorította a kacsát, és csendben hallgatta a sárga lény hasából szóló muzsikát. 
(Szilvi mesélte, hogy másnap reggel arra ébredtek, hogy az amúgy nehezen kelő Zsiga az ágyában fekve rádiózik. :o)))

Árpika is remekül szórakozott az ünnepségen. Finom falatok, szép ajándékok, és egy zsibongó nagy család vette körül, és ő igazi Rák-gyerekként minden percét kiélvezte a bátyja ötödik születésnapjának. :o)))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>  

Ezek is érdekelhetnek