Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2006. október 2. Hébeknédli, babgulyás

Anya felmenői Németország délnyugati részéről, Schwarzwald, azaz a Fekete-erdő környékéről származnak. A sváb vér azonban nemcsak szőke hajat, fehér bőrt és pisze orrot hozott a családnak, hanem különleges recepteket is, amelyekkel mindig sikerül elkápráztatnunk a környezetünket.

"A törökök lassan elvonulnak, Ágikám" - mondogatja reggeli közben Apa Anyának, miközben huncutul ránk mosolyog az asztal felett jelezvén, hogy rólunk beszél. - Már csak egy hónapot kell kibírnunk ebben a rumliban, és felszabadulunk!"
Tény, hogy a költözés időpontja egyre közeleg, és az is, hogy egyre rumlisabbak vagyunk, ugyanis gyűlnek a dobozok, amelyekbe hol bepakolunk, hol kipakolunk. Nehéz dolog dobozokból élni. Az ember összecsomagolja a holmiját, hogy mire a költöztető autó megérkezik ne legyen annyi gondja, majd amikor a tévében bemondják, hogy egész héten szakadni fog az eső, rájön, hogy az egyetlen zárt cipőjét is elrakta, és elkezdődik a kutakodás.
Tulajdonképpen a szüleim jól bírják a felfordulást és a gyűrődést, és nagyon jó fejek, hogy ennyi humorral és jókedvvel képesek látni a helyzetet. Persze nonstop heccelnek minket, ahogy mi is őket, de éppen ettől olyan vidám az élet. A törökök szeretik a vicceket. :o)

Hétvégén Anya egy kedvenc sváb receptjével, a Hébeknédlivel rukkolt elő, amelyet bableveshez szoktunk enni. Hozzávalók: 70 dkg liszt, 4 csapott teáskanál só, 4 dkg élesztő + 2 dl tej + egy csipet cukor a felfuttatáshoz, 1 tojássárga, 3-4 evőkanál olvasztott zsír (ezt is belegyúrjuk a tésztába!), langyos víz, búzadara,
Zsír a kenéshez!
Elkészítés: A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át langyos helyen kelni hagyunk. A tésztát 4 részre vágjuk, és minden egyes darabot 20x30 cm téglalappá nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük, és egyenletesen megszórjuk búzadarával, majd felcsavarjuk, mint egy bejglit. Közben a csavarást is megcsavarjuk, végül megkötjük, mint egy csomót, így a tészta szép csiga alakot fog formázni. Ha mind a 4 tésztadarabot felcsavartuk, megtekertük és megcsomóztuk, előveszünk egy 5-6 literes lábast. A lábas aljába egy kör alakú sütőpapírt vágunk, a lábas falait pedig kizsírozzuk. A lábasba beletesszük a megtekert csigákat, majd lefedjük, és fél órát tovább kelesztjük. Ha a fél óra lejárt, a kezünkkel középen óvatosan széthúzzuk a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntünk fél bögre langyos vizet. Újra lefedjük a lábast, és előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 1 órán át lassan sütjük. 45 perc után levesszük a lábasról a fedőt, és ha már rózsaszínű a tészta, fedő nélkül sütjük tovább tűpróbáig. Ha elkészült, még forrón egy jénaira borítjuk, és a csigákat szétszedegetjük, hogy a tálalásig ehető hőmérsékletűre hűljön. Forró babgulyással tálaljuk.
 

A forró Hébeknédlihez Anya Füstölt csülkös babgulyást főzött. Hozzávalók: 1 kisebb (kb. 80 dkg-os) füstölt csülök, 40 dkg fehérbab, 5 sárgarépa, 2 fehérrépa, fél karalábé, fél zeller + zöld, 3 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 6-8 szem egész bors, 1 csipet köménymag, 1 késhegynyi szerecsendió, ízlés szerint őrölt bors
A rántáshoz: olaj, liszt, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, víz
Elkészítés: A csülköt és a babot egy éjszakára (külön tálakban) vízbe áztatjuk. Másnap a csülköt kuktába tesszük, felöntjük vízzel, és kb. 1,4 óra alatt puhára főzzük. (A levét megtartjuk, ebből főzzük majd a levest.)
A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk, hozzáadjuk a darabokra vágott csülköt, és a csülök levével felöntjük, és megfűszerezzük. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Barna rántást készítünk: amikor a liszt felhabosodott az olajban, a lábast lehúzzuk a tűzről, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, és annyi pirospaprikát adunk hozzá, hogy szép színe legyen. Vízzel felöntjük, csomómentesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a leveshez, és hagyjuk, hogy az egész egyet rottyanjon. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és Hébeknédlivel tálaljuk.

A hétvége amúgy nagyon mozgalmasan telt, hiszen bejártuk a fél megyét, hogy megfelelő áron redőnyt találjunk, kilincsek után kajtattunk, majd Lujzihoz rohantunk, hogy Karcsival, a hidegburkolóval egyeztetni tudjunk. Karcsi mindeközben lerakta a teraszainkat is, így megint volt min álmélkodni, mert a többi szakemberhez hasonlóan ő is irigylésre méltóan szépen dolgozik.

 

A kantin amúgy csak szombaton üzemelt, mivel minden idjét lekötötte az üvegfestés. Két nap alatt összesen 10 tündért festettem meg, de ezúttal arra is ügyeltem, hogy tündér-ifjak is feltűnjenek a képeimen. A hátteret minden esetben igyekeztem élénk színűre festeni, hogy a későbbiekben a hófehér lépcsőházunkban jól mutasson a sok színes kép egymás mellett.

 

A tündérek, virágok, fák, gombák és virágok arcát legvégül szoktam megfesteni, így biztosan nem folyik meg a festék. Először szép halványan megrajzolom a vonásaikat a vajszínű alapra, és csak ezután húzom végig halványan, üvegfestékkel a szép mandulavágású szemeket és rózsapiros ajkakat. 4-5 napig száradni hagyom őket, és csak ezután "mehetnek" a keretezőbe.

 

Vacsorára azonban a kantin is megerőltette magát, és rendkívül érdekes menüt produkált. Még kora reggel főztem egy adag édes Kókuszlevest abban a reményben, hogy vacsorára kellőképpen lehűl, és be is jött a számításom. A család ugyan nem túl nagy elánnal szedett a madártej külsejű hideg kókuszlevesemből, de miután megkóstolták, nem győzték dicsérni. Ká pedig - aki amúgy a leghangosabban tiltakozott ellene - kétszer vett belőle! Hozzávalók: 1 liter tej, 1 csomag pudingpor, 8-10 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 evőkanál kókuszreszelék. Elkészítés: A tejet felforraljuk, hozzákeverjük a cukrot, a kókuszreszeléket, a vaníliás cukrot és a hideg tejjel elkevert pudingport. Habverővel csomómentesre keverjük az egészet, és hagyjuk, hogy kicsit besűrűsödjön. Hűtőfürdőbe tesszük a levest, majd ha kellőképp kihűlt, egy üvegtálba szűrjük, és tálalásig a hűtőbe tesszük.

A leveshez mazsolás csókokat sütöttem, amely szintén percek alatt elkészíthető, (pléhdobozban vagy csatos üvegben) több napig is frissen tartható finomság, így méltán felvehető a kedvenc teasüteményeim listájába. Hozzávalók (40 db-hoz): 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 25 dkg leforrázott mazsola, 3 tojás, 8 evőkanál tej, 2 csomag sütőpor. Elkészítés: A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd egy kanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsire a tésztából apró halmokat szaggatunk. (Hő hatására jócskán megnőnek, ezért hagyjunk ki elég helyet az egyes sorok között!) Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.  

Igaz, sem az édes levesem, sem az aprósüteményem nem kifejezetten vacsorára való fogás, de azt hiszem, egy-egy sötét, esős őszi este kifejezetten jót tesz egy kis torkoskodás a ház népének - legalábbis pszichésen. :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>       

Ezek is érdekelhetnek

Friss