Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

2005. június 17. A kaszinótojáshoz házi zsemle dukál

Ká és én vendégeket vártunk. A bátyámék jöttek hozzánk látogatóba, így a kantin ünnepi nyitvatartással üzemelt. Fasírtgolyókat, kaszinótojást és franciasalátát készítettem nekik, s hogy valami extra fogás is legyen, aranybarna házi zsemléket sütöttem hozzá.

Tesómék nagyon egészségesen élnek, sok salátát, főzeléket, friss gyümölcsöket, sovány húsokat esznek és rengeteget vannak a levegőn. Mindez látszik is rajtuk, a két kisgyerek arca mindig rózsás, és majd'' kicsattannak az egészségtől.
A kaszinó tojásom talán az egyetlen étel, amit minden családtagom szeret, ezért úgy döntöttem, ezzel lepem meg őket.

Aztán bedagasztottam a Szezámmagos-lenmagos zsemlét. Kicsit csaltam, mert nem én gyúrtam és kelesztettem a tésztát, hanem a jó öreg, megbízható kenyérsütő gépre bíztam a munkát. Beletettem 380 ml vizet, 1 evőkanál olívaolajat, 3,5 teáskanál sót, 2 teáskanál cukrot, 500 g lisztet, 1 evőkanál lenmagot és 1 evőkanál szezámmagot, végül 1 csomag szárított élesztőt és beállítottam a 2-es programot (fehér kenyér sütés). A második dagasztás és kelesztés után leállítottam a gépet, kivettem a tésztát, meglisztezett nyújtódeszkán jól átgyúrtam, majd zsemléket formáztam belőle, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket. A szemlék tetejébe késsel kereszt formát vágtam, megkentem felvert tojással és megszórtam len- és szezámmaggal, majd előmelegített sütőben (3-as fokozaton) 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Nagyon szépek lettek (és mint később kiderült, nagyon finomak is), de nem nyíltak ki úgy, mint ahogy kellett volna. Lehet, hogy mélyebben kellett volna bevágni a tésztát?

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>   

Ezek is érdekelhetnek

Friss