Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így előzheted meg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását – 3 dolog, amire figyelned kell

default user icon
MME
A diabétesz leggyakoribb formája a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásáért elsősorban a nem megfelelő életmód okolható. Pontosan nem ismert, hogy hazánkban mennyi cukorbeteg él, de egyes vélekedések szerint másfél millióhoz közelíthető a betegek száma. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha szeretnéd elkerülni ezt a veszélyes betegséget!

Elhízás, mozgásszegény életmód, stressz – ezek azok az életmóddal kapcsolatos dolgok, amik gyakorlatilag szinte biztosan 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezetnek. A diabétesz ezen típusa egyre több embert érint, pedig kialakulása elkerülhető lenne.

Ismerd fel a 2-es típusú cukorbetegség jeleit!

Fontos, hogy tisztában legyünk a 2-es típusú cukorbetegség korai tüneteivel, mert fennáll a súlyos szövődmények kockázata. Sajnos a szervezet sok esetben nem produkál tüneteket, vagy ha mégis, akkor nem tudjuk a cukorbetegséghez kötni a szervezet jelzéseit. A tünetek közé tartozik a fáradtság, a fokozott szomjúság, a homályos látás, a sebek lassú gyógyulása, fokozott vizelési inger (különösen éjszaka) és nőknél még menstruációs zavarok is előfordulhatnak. Ha ezeket a tüneteket észleled, a legjobb, ha felkeresed a háziorvosod!

Visszafordítható a 2-es típusú diabétesz?

A legújabb kutatások reménykeltőek és azt mutatják, hogy vannak, akiknél alacsony kalória- és szénhidráttartalmú étrenddel, rendszeres mozgással remisszióba hozható ez a betegség. Az állapottól és értékektől függően a cukorbetegség kezelhető életmód-terápiával, gyógyszerekkel és inzulinnal. Sokan úgy gondolják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelése esetén elég a gyógyszerek szedése, de ez nem igaz: a gyógyszerek szedése mellett is kiemelten fontos az életmód terápia betartása, hiszen ezzel kerülhető csak el az állapot romlása és a szövődmények megjelenése.

Így csökkentheted a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A betegség kialakulásának esélyét csökkentheted, ha rendszeresen mozogsz, egészségesen étkezel és próbálod megőrizni az optimális testsúlyodat.

  • Le a hasi zsírpárnákkal!

A túlsúly vagy az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője. A hasi zsír különösen veszélyes, mivel felhalmozódhat a belső szervek körül, beleértve a hasnyálmirigyet és a májat, és csökkenti az inzulinérzékenységet. Tegyél lépéseket a testsúlyod általános csökkentésére – a legjobb módja, ha apró változásokkal próbálkozol, például csökkented az elfogyasztott adagok mennyiségét.

  • Figyelj az étkezésre!

A cukorfogyasztás közvetlenül nem okoz 2-es típusú cukorbetegséget. Mivel azonban a cukros ételek és italok magas kalóriatartalmúak, súlygyarapodáshoz vezethetnek. Ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy az édességeket, cukrozott üdítőitalokat száműzöd az étrendedből – vagy minimalizálod a fogyasztásukat. Egyél több friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát, például zabot, és sovány fehérjét, például halat és tofut.

  • Mozogj rendszeresen!

A testedzés nagyon fontos a testsúly szabályozásában, és csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét azáltal, hogy hatékonyabbá teszi a sejteket az inzulin felhasználásában. Jó ötlet kis célokat kitűzni magad elé, például sétálj egy hétig minden nap ebédszünetben. Jutalmazd magad (ne édességgel!), majd tűzz ki egy másik célt. A rendszeres mozgás segít, hogy fizikailag és mentálisan is megőrizd fiatalságod, egészséged.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss