Az ízletes somlói galuska nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető édességek közé. A klasszikus receptben többféle piskóta és krém alkot ellenállhatatlan párost, amelyek elkészítése igencsak bonyolult lehet. A leegyszerűsített változat sem marad alul az eredetihez képest, viszont sokkal hamarabb elkészül. A legnehezebb rész az lesz, hogy kivárjuk a pihentetési időt.
Nem csak a bonyolult desszertek lehetnek mesésen finomak, sőt! Olykor az egyszerűbb változatokban rejlik a legtöbb lehetőség. Elkészítettük a klasszikus somlói galuska gyors és könnyű verzióját, de garantáljuk, hogy az ízélmény így sem okoz csalódást! Íme a recept!
Így készül a legegyszerűbb, legfinomabb somlói galuska
Hozzávalók:
A piskótához:
8 db tojás
9 ek. kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
9 ek. liszt
2 csipet sütőpor
1 púpos ek. kakaópor
A sziruphoz:
1,5 dl víz
10 dkg cukor
rum vagy rumaroma
A vaníliakrémhez:
1 l tej (legalább 2,8% zsírtartalmú)
4 csomag főzés nélküli vaníliaízű krémpor
1,5 dl habtejszín
A tetejére:
cukrozatlan kakópor
A csokiöntethez:
3 ek. kakaópor
2 ek. cukor
1 ek. olaj
1 ek. liszt
rum vagy rumaroma
A tálaláshoz:
tejszínhab
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat elektromos habverővel addig verjük, míg a duplájára nem nő a térfogatuk. Ekkor lassan, több kis adagban hozzáadjuk a kétféle cukrot, és azzal is habosítjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzádolgozzuk a tojásokhoz. Kétfelé vesszük a tésztamasszát, az egyik felében eloszlatjuk a kakaóport.
Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a kétféle tésztát, egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba, úgy, hogy minél kevésbé keveredjenek. 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Utána teljesen kihűtjük.
A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd rummal vagy rumaromával ízesítjük.
A vaníliakrémhez felrakjuk főni a tejet. Amíg felforr, habverővel verjük, így már az alapunk is egy könnyű hab lesz. Ha felforrt, beleöntjük a négy csomag vaníliaízű krémport (nem tévedés, a hidegen keverhetőt fogjuk megfőzni), és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, azonnal hozzákeverjük a tejszínt is.
Egy közepes méretű, magas falú formában összeállítjuk az édességet. Alulra teszünk egy réteg piskótát, alaposan meglocsoljuk a cukorsziruppal, öntünk rá a forró krémből. Erre jön megint egy réteg piskóta, és így folytatjuk, amíg van hozzávaló és van hely a formában. A sárga és a barna piskótát váltakozva használjuk. A tetejére vaníliakrém jön, végül megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
A csokiöntethez egy lábasban felforralunk 3 dl vizet a kakaóporral, a cukorral és az olajjal. Ha felforrt, besűrítjük a kis hideg vízben csomómentesre kevert liszttel. Rummal vagy rumaromával ízesíthetjük ezt is.
A kész somlóit hagyjuk legalább egy éjszakán át hideg helyen összeérni. Másnap evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, és a csokiöntettel, valamint tejszínhabbal tálaljuk.
TIPP: Könyebben összeérnek az ízek, és puhább, szaftosabb lesz a piskóta, ha egy jól záródó dobozban készítjük el az édességet.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.