Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Alapételek

Gyors és egyszerű, mégis mennyei somlói galuska

Az ízletes somlói galuska nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető édességek közé. A klasszikus receptben többféle piskóta és krém alkot ellenállhatatlan párost, amelyek elkészítése igencsak bonyolult lehet. A leegyszerűsített változat sem marad alul az eredetihez képest, viszont sokkal hamarabb elkészül. A legnehezebb rész az lesz, hogy kivárjuk a pihentetési időt.

Nem csak a bonyolult desszertek lehetnek mesésen finomak, sőt! Olykor az egyszerűbb változatokban rejlik a legtöbb lehetőség. Elkészítettük a klasszikus somlói galuska gyors és könnyű verzióját, de garantáljuk, hogy az ízélmény így sem okoz csalódást! Íme a recept!

Az egyszerűen elkészített somlói galuska ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept /Fotó: Vidék íze magazin
Az egyszerűen elkészített somlói galuska ugyanolyan finom, mint a klasszikus recept /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a legegyszerűbb, legfinomabb somlói galuska

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 9 ek. kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 9 ek. liszt
  • 2 csipet sütőpor
  • 1 púpos ek. kakaópor

A sziruphoz:

  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • rum vagy rumaroma

A vaníliakrémhez:

  • 1 l tej (legalább 2,8% zsírtartalmú)
  • 4 csomag főzés nélküli vaníliaízű krémpor
  • 1,5 dl habtejszín

A tetejére:

  • cukrozatlan kakópor

A csokiöntethez:

  • 3 ek. kakaópor
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • rum vagy rumaroma

A tálaláshoz:

  • tejszínhab

Elkészítése:

  1. A piskótához a tojásokat elektromos habverővel addig verjük, míg a duplájára nem nő a térfogatuk. Ekkor lassan, több kis adagban hozzáadjuk a kétféle cukrot, és azzal is habosítjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzádolgozzuk a tojásokhoz. Kétfelé vesszük a tésztamasszát, az egyik felében eloszlatjuk a kakaóport.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a kétféle tésztát, egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba, úgy, hogy minél kevésbé keveredjenek. 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Utána teljesen kihűtjük.
  4. A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd rummal vagy rumaromával ízesítjük.
  5. A vaníliakrémhez felrakjuk főni a tejet. Amíg felforr, habverővel verjük, így már az alapunk is egy könnyű hab lesz. Ha felforrt, beleöntjük a négy csomag vaníliaízű krémport (nem tévedés, a hidegen keverhetőt fogjuk megfőzni), és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, azonnal hozzákeverjük a tejszínt is.
  6. Egy közepes méretű, magas falú formában összeállítjuk az édességet. Alulra teszünk egy réteg piskótát, alaposan meglocsoljuk a cukorsziruppal, öntünk rá a forró krémből. Erre jön megint egy réteg piskóta, és így folytatjuk, amíg van hozzávaló és van hely a formában. A sárga és a barna piskótát váltakozva használjuk. A tetejére vaníliakrém jön, végül megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
  7. A csokiöntethez egy lábasban felforralunk 3 dl vizet a kakaóporral, a cukorral és az olajjal. Ha felforrt, besűrítjük a kis hideg vízben csomómentesre kevert liszttel. Rummal vagy rumaromával ízesíthetjük ezt is.
  8. A kész somlóit hagyjuk legalább egy éjszakán át hideg helyen összeérni. Másnap evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, és a csokiöntettel, valamint tejszínhabbal tálaljuk.

TIPP: Könyebben összeérnek az ízek, és puhább, szaftosabb lesz a piskóta, ha egy jól záródó dobozban készítjük el az édességet.

Recept és fotó: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.