Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zsenge zöldségragu, avagy főzelék könnyedén

default user icon
MME
Itt a jó idő, kezdődik a zöldségszezon! Friss, ropogós, zsenge zöldfélék, tele van velük a piac, a háziasszonyok pedig kivirágoznak az örömtől.

Készülnek a saláták és főzelékek. Ez utóbbiakat nem muszáj rántással vastagítanunk, ha már a zöldségek zsengék, maradjön üde, könnyű az a főzelék!

A zsenge zöldségből készült főzelékeknek nem kell sok hőkezelés, így megőrzik színüket, vitamin tartalmukat, ropogósak maradnak. Ha édesíteni szeretnék a főzelékeket, használjunk mézet, esetleg szarvasgombás mézet. A jó minőségű vaj megint csak elengedhetetlen, és rántás helyett egy kis tejszínnel és keményítővel sűríthető!

Mentás spárga-répa ragu sült csirkecombbal

Hozzávalók:
4 csirkecomb
50 dkg spárga
10 dkg vaj
3 szál zöldhagyma fehér része
2 szál sárgarépa
2 dl tejszín
2 dl tej

bors
cukor
1 evőkanál vágott menta
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 evőkanál ételízesítő
4 db hatperces tojás

Elkészítés: 1. A csirkecombokat megmossuk, besózzuk, tepsibe tesszük, és 160 fokon kb. 1 órát sütjük.

2. A spárgát és a répát megtisztítjuk, a spárgát 4 centis darabokra, a répát és a zöldhagymát karikára vágjuk. A répát és a spárgát sós vízben dobjuk, egyszer felforraljuk, majd leszűrjük. A vajat felhevítjük, a zöldhagymát megfonnyasztjuk, rádobjuk a répát és a spárgát, átforgatjuk, felöntjük a tejszínnel és a tejjel, és kb. 10 percig lassan főzzük. Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük. Hideg vízzel elkevert 1 evőkanál keményítővel besűrítjük. Legvégén megszórjuk a mentával és a petrezselyemmel.

3. A tojásokkal és a csirkecombbal tálaljuk.

A menta igazán tavaszi és nyári fűszer, elképesztő frissességet ad az ételnek. Nálunk az egész fűszeres kertet benőtte, gyönyörű, kövér és harsányzöld. Mint fűszer, még nem vetette meg lábát a magyaros étlapokon, erre még időre van szükség, az viszont biztos, hogy jól termeszthető, sőt, ilyenkor már szüretelhető. A mediterrán és a keleti konyha is előszeretettel használja, akár más fűszerekkel keverve, pl. bazsalikommal.

Használjuk mi is bátran, nem fogjuk megbánni! Zöldségfélékhez(angolzeller, cukkini, zöldbab), sajtokhoz (feta, birka gomolya, mozzarella), húsokhoz (csirke, pulyka, nyúl, bárány), halakhoz (fogas, lazac, hering), de még desszertekhez (öntetek, habok, torták) is nagyon illik. A napon megszárítva kristálycukorhoz morzsolhatjuk, így illatos lesz a cukrunk.

A nyár leghűsítőbb itala a mojito rummal vagy rum nélkül, de szoktam készíteni bodzaszörppel, sok jéggel, lime-lével. A bodza is elkezdett virágozni, ne felejtsenek el bodzaszörpöt készíteni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss