A zöldséges bableves elkészítéséhez előző este a babot szűrőbe téve leöblítjük, aztán beáztatjuk bő hideg vízbe. Másnap leszűrjük, és ismét leöblítjük.
A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A burgonyát, a kétféle répát és a szárzellert megtisztítjuk, felkockázzuk. A karfiolt megmossuk, apró rózsákra bontjuk.
Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymákat. Hozzákeverjük a paradicsompürét, aztán 1 percig pirítjuk. Ha ezzel elkészültünk, hozzáadjuk a babot, felöntjük vízzel, majd felforraljuk. Ezután sózzuk, és félpuhára főzzük.
A babos alaphoz adjuk az előkészített zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon az egészet puhára főzzük. Ha szükséges, ismét megsózzuk, majd finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.