Zöldség, amit desszertként fogyasztunk: a rebarbara

Furcsa egy növény: nem a levelét, nem a termését, de még csak nem is a gyökerét esszük - bár mindegyiket felhasználják gyógyászati célra -, hanem a szárát. Ez, a sóskafélék családjába tartozó zöldség leginkább gyümölcsként kerül az asztalunkra… Kicsit ellentmondásos, de mindjárt kiderítjük az igazságot a rebarbaráról.
Mióta ismerjük?

A rebarbarát mintegy 4500 éve ismerik gyógyhatásáról, de csak a 18. század óta használatos a konyhában. A rebarbara terjedelmes bokorrá növő évelő növény, levelei és piros levélnyelei a kert díszeként is megállják a helyüket. A rebarbara igénytelen, szinte mindenütt megterem. Levele mérgező, de a levél nyeléből süteményt és kompótot főzhetünk.

Vásárláskor, felhasználáskor

Ha piacon vásároljuk, figyeljünk arra, hogy friss legyen. Ennek ellenőrzéséhez körmünkkel vájjunk bele a rózsaszínes szárba, és ha nedvedzeni kezd, biztosak lehetünk benne, hogy friss rebarbarával van dolgunk. Otthon a hűtő alsó dobozában tároljunk, legfeljebb 4-5 napig, mert hamar elveszti nedvességtartalmát. Megpucolva a mélyhűtőben is tárolható.

Megtisztítása hasonlít a spárgáéhoz. Vágjuk le mindkét végét, és a vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha nagyon szálkás lenne, érdemes azt a részt kihagyni a feldolgozásból.

A rebarbara savanykás íze nagyon is markáns, ezért érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá, például kompót készítésekor. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. Elkészíthetjük húsok mellé is.

Rebarbaratorta tojáshabbal

Hozzávalók:
60 dkg rebarbaraszár
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta (fagyasztott)
5 dkg vaj
5 dkg őrölt mandula
2 db tojás
4 evőkanál tej
4 evőkanál tejszín

Elkészítés: Előző nap megtisztítjuk a rebarbarát: meghámozzuk, és 2 cm hosszú darabkákra vágjuk. 5 dkg cukorral elkeverjük, lefedjük, és hűvös helyen 12 óráig állni hagyjuk. Másnap szűrőben 1 órán át hagyjuk lecsöpögni. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, és meleg sütőben 15 percig sütjük. Amikor kész, teljesen kihűtjük. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, majd a tojásokkal, 8 dkg cukorral, a tejjel, a tejszínnel és a mandulával habosra keverjük. A rebarbarát a tésztára terítjük, és ráöntjük a tojáshabot. Közepesen meleg sütőben készre sütjük, hogy a tojásos hab teljesen átsüljön. Végül a maradék cukorral megszórjuk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Jeges rebarbarabomba

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg rebarbaraszár
26 dkg cukor
1 l tejszín
5 tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
tejszínhab a díszítéshez

Elkészítés: A rebarbara szárait megmossuk, meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Nagyon kevés vízben (csak annyiban, hogy ne égjen le, amíg levet ereszt) fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. A rebarbarát szitán átpasszírozzuk, és összekeverjük 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral habosra keverjük, és beleforgatjuk a tejszínhabot. A rebarbarához keverjük a vaníliás cukrot, és a tejszínes masszába forgatjuk. Kiöblítünk vízzel egy ovális aljú tálat, belesimítjuk a masszát, lefedjük, és legalább 3 órára betesszük a mélyhűtőbe. Tálaláskor tálra borítjuk a krémet, tejszínhabbal, illetve ízlés szerint díszítjük. Azonnal fogyasztjuk.

Almás rebarbaradzsem

Hozzávalók 4 db 1/4 literes üveghez:
1 kg rebarbaraszár
40 dkg alma
1 db citrom
50 dkg befőzési cukor
1/2 teáskanál friss reszelt gyömbér
4 db 1/4 literes üveg

Előkészítés: A rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, és 1-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát lereszeljük. A citromot megmossuk, héjából levágunk egy körülbelül 5 cm-es darabot, és levét kinyomjuk. Az üvegeket alaposan kimossuk, száradni hagyjuk.

Elkészítés: A rebarbarát és az almát a citrom levével, héjával és 2 evőkanál vízzel puhára főzzük. (A rebarbara ne főjön szét.) Kivesszük a citrom héját, és a kompótot hűlni hagyjuk. Elkeverjük a befőzési cukrot a kompóttal, és felforraljuk. Belekeverjük a gyömbért, és 3 percig rotyogtatjuk. Az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk, és fejtetejükre állítva hűlni hagyjuk.


További finom, rebarbarás recepteket találsz itt >>>

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hema 5 évvel ezelőtt
A rebarbara levélnyele piros vagy zöld. Mindenhol a piros nyelűt említik, pedig ez félrevezető. Vannak kezdő sütni-főzni kívánó fiatalojdvwk, akiknek ez problémát jelenthet.
thilia01 6 évvel ezelőtt
A levélnyél kerül fogyasztásra , nem a szára .
Varga L.-né Lázi 7 évvel ezelőtt
Kertünkben most is ott diszlik egy hatalmasra nőtt rebarbara bokor,mely dédanyám kertjéből származik.A legelső friss tavaszi vitaminforrás,az egész család imádja ,különbözőképpen készítjük el: 1. Mártásnak: A 2cm-re metélt szárakat kevés vízzel,ízlés szerint cukorral (vagy édesítőszerrel) szegfüszeggel,fahéjjal,citromhéjjal \"kásásra\" pároljuk,majd tejben simára kevert liszttel behabarjuk.(finomabb vaníliás pudinggal is)Cipet sóval,vagy kevés húslevessel higíthatjuk.Ahúslevesben főtt párolt hússal és rizzsel kitünő ünnepi fogás. 2. Kompótnak:A 3cm-re vagdosott rebarbarát forrásban levő (a martáshoz írt füszerekkel)sürü cukorszirupba dobjuk(20-30 dkg -hoz 2-3 dl víz) A tüzről azonnal levesszük,mihelyt forrni kezd,így hagyjuk kihülni.Leszürve felhasználhatjuk:rétesbe,pitébe.....Alevét hideg ásványvizzel vagy citromfüves mentateával üdítőitalként fogyasztjuk.
Varga Katalin Kaposvár 7 évvel ezelőtt
Kedves Cikkíró! Nagyon örültem a rebarbarás témának, hiszen immár 3 évtizede ismerem és szeretem, a családomnak mindig volt a kertjében néhány bokorral. Csupán annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy mi a leveléből főzeléket szoktunk készíteni, ellenére annak, hogy sokszor hallottam már, a növény mérgező. Arról is olvastam már, hogy több fajtája létezik, talán ez igaz és ebből ered, hogy nem mindegyiknek lehet fogyasztani a levelét, nem? A főzeléket ugyanúgy szoktuk készíteni mint a spenótot, tejes habarással. Természetesen senkit nem buzdítok arra, hogy mindenképp próbálja ki, mert lehet, hogy valóban nem mindegyik fajta fogyasztható így, és én nem tudom megmondani nekünk milyen volt. A szára kitűnő kompótnak is és pitének is ugyanúgy mint az almás pite csak több cukorral mert savanyú.

Magazin