Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eldőlt, marad-e a zéró tolerancia Magyarországon

default user icon
MME
Megosztja a magyarokat a zéró tolerancia eltörlésének kérdése. Sokan gondolják úgy, hogy helyes a szigorú szabályozás, mely egy korty italt sem engedélyez annak, aki vezet, mások viszont úgy vélik, egy pohár bor vagy sör után még simán volán mögé lehetne ülni. A témát azonban egy kormányrendelet lezárta.

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, azaz aki vezet, nem ihat alkoholt. Számos országban lazábbak a szabályok, de az alkoholfogyasztási adatokból az látszik, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok és az alkoholizmus aránya, így érthető a szigorú szabályozás. A 2008 óta érvényben levő törvény ráadásul eredményes, ugyanis csökkent az ittas vezetés miatt történt balesetek száma.

Marad a zéró tolerancia

Az utóbbi hetekben mindenhol beszédtéma volt, hogy el kell-e törölni a zéró toleranciát. Megszólaltak borászok, addiktológusok is, és a kérdés nemcsak a szakembereket osztotta két táborra, hanem az ország többi lakosát is. A kérdésre azonban pont került, ugyanis a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet továbbra is szigorú büntetést mér azokra, akik ittasan ülnek a volán mögé.

Az új rendelet szeptember 1-vel lép életbe, és ha a sofőr szervezetében minimálisan is kimutatható az alkohol, akkor azonnal büntetnek a rendőrök. Ha az illető véralkoholszintje 0,30 gramm/liter alatt marad vagy a levegőalkohol-koncentráció 0,15 milligramm/liter alatti, akkor az eddig 30 ezer helyett már 39 ezer forint bírságot szabnak ki az egyenruhások, amennyiben viszont ezeknél is nagyobb értékeket produkál, akkor a korábbi 100 ezres helyett 130 ezer forintos csekket kap – írja a Magyar Nemzet.

Az új kormányrendelet nemcsak az ittas vezetést, hanem a gyorshajtást is szigorúbban bünteti, és akár 390 ezer forintot is fizethetnek azok, akik száguldoznak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek