Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te is érzed ezeket a tüneteket? Meglepő okai lehetnek az alkoholallergiának

Manapság egyre gyakoribbak a különböző ételérzékenységek, ám azt kevesen gondolnánk, hogy akár az alkoholos italokra is lehetünk allergiások. Ez akkor fordulhat elő, amikor a szervezetünk úgy reagál az alkoholra, mintha az egy káros betolakodó lenne, és antitesteket termel, amelyek megpróbálják leküzdeni azt. Ez okozhat allergiás reakciót.

Bár igen ritka jelenség, de ha mégis jelen van, nem kell sokat innunk ahhoz, hogy rettenetesen rosszul érezzük magunkat. Akár néhány korty bor vagy sör is elég lehet.

Hiányzó enzimek

A legtöbb esetben, ha reakciót mutatunk az alkoholra, nem allergiások vagyunk rá, hanem intoleranciánk van. Nincsenek meg bennünk az alkohol feldolgozásához szükséges aktív enzimek egyike - az alkohol-dehidrogenáz (ADH) vagy az aldehid-dehidrogenáz (ALDH). Ezt gyakran okoz alkohol intoleranciát.

Kiütések és görcsök

Az alkoholallergia tünetei általában súlyosabbak. Ilyenek lehetnek a kiütések, légzési nehézségek, arcduzzanat, gyomorgörcsök, emellett jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyek nagyon hasonlóak a részegséghez, mint például a kipirosodás, az összecsuklás, hányás, hasmenés és émelygés, de akár anafilaxia is felléphet, ami egy súlyos reakció. Ha erre gyanakszunk, vagy duzzanatot érzünk a torkunkban, légzési nehézségeket tapasztalunk, azonnal hívjuk a 112-es számot!

Hasonlít a másnaposságra

Ha alkohol-intoleranciában szenvedünk, akkor annak a jelei inkább a másnaposságra hasonlítanak. Ilyen lehet a fejfájás, rossz közérzet, émelygés, hasmenés, gyomorégés, forróságérzés, gyomorfájdalom, de előfordulhatnak enyhe légzési nehézségek is, ha asztmában szenvedünk, akkor felerősödhetnek a tüneteink.

Mi váltja ki?

Gyakran előfordul, hogy az alkoholos italokban található gyakori élelmiszer-allergének okozzák a kellemetlen tüneteket. Ilyenek lehetnek a gabonafélék, vegyi anyagok és tartósítószerek. A tüneteink akkor jelentkezhetnek, ha a szervezetünk ezeket nem tudja megfelelően lebontani. Az alkoholtartalmú italokban található gyakori allergének közé tartozik az árpa, búza, tojásfehérje, glutén, szőlő, hisztaminok, komló, rozs, szulfitok élesztő.

Nagyobb az esély rá

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki allergiás tünet, ha allergiások vagyunk a gabonafélékre vagy más ételféleségekre, esetleg Hodgkin-limfómánk van. Ha gyógyszert szedünk, mindig kérdezzük meg kezelőorvosunkat, hogy a tabletták szedése alatt ihatunk-e alkoholt. Mint minden allergia, ez is öröklődhet a családon belül. Az allergia kivizsgálása éppúgy történik, mint bármilyen más allergia gyanú esetén: bőrteszttel, esetleg az alkohol teljes megvonásával, újra fogyasztásával. Ha a reakció visszatér, akkor az bizonyítja az allergiát.

Fontos tudni!
Az alkohol tartalmú italok jelentősen növelik a szervezet hisztamin termelését. A vörösborban pedig elve magas a hisztamin. Így tehát, ha hisztamin érzékenyek vagyunk, akkor jobb, ha mindenféle alkoholt kerülünk!

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss