Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi vitaminpótlás természetesen: ezeket az ételeket fogyaszd, hogy elkerüld a betegségeket!

default user icon
MME
Tavasszal is nagyon fontos a különböző immunerősítők és vitaminok biztosítása. Ha te is tanácstalan vagy, hogy melyik terméket válaszd, arra itt a legjobb megoldás: pótold a vitaminokat természetesen.

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületek, viszont nem mindig képes az előállítására, ezért fontos, hogy különböző tápanyagokból pótoljuk, bevigyük őket. Egy kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás általában fedezi a vitamin- (és az ásványianyag-) szükségletünket, de ehhez jól összeállított étrend kell.

Amit a vitaminokról tudnunk kell

A vitaminoknak a szervezet egésze szempontjából fontos szerepük van: hozzájárulnak a szív-ér és az idegrendszer normál működéséhez, és az immunrendszert is erősítik. Egyes antioxidánsoknak a betegségmegelőzésben is ismert a jelentőségük. A legtöbbjük az egészséges csontok és látás fenntartásában is szerepük van, valamint a bőr, a haj, a köröm megfelelő állapotához is hozzájárulnak. Ha valamilyen vitamin hiányzik a szervezetünkből, azt olyan tünetek kísérhetik, mint a fakó bőr, töredezett haj, gyenge körmök, de ide sorolható a fáradékonyság vagy a csökkent koncentráció is.

Vannak vízben és zsírban oldódó típusok. A kettő közti különbséget a legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy a vízben oldódóakat vízzel, a zsírban oldódóakat étkezés előtt célszerű bevenni. Egyes vitaminok szedését kúraszerűen javasolják, másokat akár naponta is szedhetünk. De hogy mit, mikor és mivel érdemes beszedni, hogy külön-külön vegyük be a különböző vitaminokat, vagy válasszunk egy komplex készítményt, és egyáltalán, melyiket – ezekről a kérdésekről igencsak megoszlanak a vélemények. Nehéz eldönteni, hogy a rengeteg ellentétes vélemény közül melyikre alapozzunk. Egy dolog viszont biztos: ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet követünk, akkor máris sokat teszünk, hogy a vitaminszintünk megfelelő legyen.

És hogy ehhez miket érdemes enni? Az alábbiakban összefoglaljuk néhány fontos vitamin szerepét („feladatát”) és azt, hogy milyen ételek fogyasztásával tudjuk bevinni a szervezetünkbe. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss