Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Új felfogás a terhesség alatti súlynövekedésről

A jelenleg használatos táblázatot 1990-ben állította össze az Orvosi Intézet. A Saint Louisi Egyetem nemzetközileg is elismert elhízásszakértője szerint azonban felül kellene vizsgálni.

Dr. Raul Artal kiterjedt kutatást végzett a terhességi elhízás terén. Vezércikke márciusban jelenik meg az Obstretic and Gynecology orvosi szakfolyóiratban.

Az Orvosi Intézet javaslata, melyet a szülészek világszerte használnak, arra bátorítja a túlsúlyos asszonyokat, hogy legalább 6-7 kilót hízzanak a terhességük alatt, a súlygyarapodásnak pedig nem szabnak felső határt.

A túlsúlyos vagy elhízott kismamáknak nem kell ennyit hízniuk, mozogniuk is kell, és ügyelniük kell a bevitt kalóriamennyiségre a terhességük alatt – mondja Artal. "Az évek során a terhesség egyet jelentett az engedékenységgel és bezártsággal. Ideális időszak azonban az életmódváltásra, melyben benne foglaltatik a megfelelő orvosi felügyelet mellett végzett testmozgás is.

Az Orvosi Intézet útmutatója nélkülözi a tudományos alapokat, és elsősorban az alacsony születési súly elkerülésére összpontosít, mely általában akkor következik be, ha az alacsony vagy normál testsúlyú nők nem híznak eleget a terhesség során. Artal hozzátette, hogy az útmutató nem vett figyelembe más faktorokat, melyek szerepet játszhatnak a magzat csökkent fejlődéséhez, továbbá nem mérlegelték a túlsúly mamára és babára egyaránt gyakorolt hatását.

"Az egészségügyi dolgozók még mindig nem szánnak kellő figyelmet a terhesség alatti életmódváltásnak, melybe beletartozik a kiegyensúlyozott táplálkozás és a testmozgás” – jegyezte meg Artal. „Az ő felfogásuk szerint a változások veszélyeztethetik a magzatot.”

Artal javasolja, hogy komplikációmentes terhesség esetén minden nő, a túlsúlyosak is mozogjanak, hiszen több tanulmány is kimutatta, hogy a mozgás biztonságos. A kalóriák számlálásával megelőzhetők bizonyos egészségügyi problémák, így például a magas vérnyomás. Az elhízott terheseknek csak annyi kalóriát lenne szabad magukhoz venni, amennyi a fejlődő magzat számára szükséges. Artal az elhízási világjelenségért részben a terhesség alatti túlzott testsúlynövekedést teszi felelőssé.

Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss