Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Top 100 magyar bor 1. helyezett: Riczu Tamás Symbol 2018, Villány

default user icon
MME
Közel 500 bort és pezsgőt kóstolt meg a szakmai zsűri, hogy kiválassza Magyarország legjobb borát. Az idén megújult Top 100 Magyar Bor kiadványban a száz legjobb kerül bemutatásra. A Mindmegette.hu-n elindult a visszaszámlálás, és végre elérkeztünk ahhoz, hogy bemutassuk Magyarország legjobb borát, ami a Riczu Tamás Symbol, Villány, 2018 lett.

Top 100 magyar bor 1. helyezett:
Riczu Tamás Symbol, villány, 2018

 

 

92

Pont

10000 Ft

Polcár

riczutamas.com

Forgalmazó

A borról:

A borszakértők kicsit talán túl sokszor használt kifejezése a „harmonikus” és az „egyensúlyos”, de Riczu Tamás boraira mégsem lehet ezeknél találóbb jelzőket aggatni. Pedig a Villányi borvidék biztosan nem a könnyed, lezser eleganciáról, a finoman lebegő, laza borairól híres – és ezzel nincs is semmi baj –, de a Riczu-stílust mégis mondanánk inkább „éterinek” és „fineszesnek”, semmint nagynak, testesnek és robusztusnak, mint a borvidék legismertebb borait.

A Riczu-borokban mindig szép, az átlagosnál vagy közepesnél magasabb a savérzet, ami aztán felemeli a tiszta gyümölcsaromákat. A cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítás Symbol 2018-ban pedig mindemellett a test, a textúra, a finomra csiszolt tanninok és a nagyon értőn adagolt, árnyalt hordózottság is megvan, amitől nemcsak szimplán egy savhangsúlyos, gyümölcsös aromákban intenzív bor lesz a Symbol, hanem csodálatosan precíz, kibalanszírozott „aranyközép cuvée”, amit annyira jó inni, hogy mindig minden kóstolója kér még.

És Riczu Tamás mindezt (meg a szőlőt) organikusan műveli… Birtoka szertifikált bio, de ezt mondjuk úgy, nem hangsúlyozza túl (értsd: semmilyen módon nem tünteti fel a palackokon). És ez – mármint a nem túlhangsúlyozás – valószínűleg az ennek a nagyon szerethető Riczu-stílusnak a titka. Bio, de nem „túl” bio: nem engedi meg magának (utálja) a sokszor a biodíszletek mögé bújtatott slamposságot. Új hordóba is teszi a Symbolt, de a bor semmiképp nem válik „hordós” karakterűvé, mert a készítője nagyon tudja a mértéket. 40-50 ezer palackot készít évente (nem a Symbolból, összesen), mert „ezt még lehet szeretettel csinálni”.

Mértéktartás és „szeretettel csinálás” – lehet, hogy a két dolog összeér, sőt a másik nélkül nincs egyik sem. De ne legyünk patetikusak, és vegyünk példát mértéktartásból mi magunk is – szóval mondjunk most csak annyit: Riczu Tamás érezhetően megtalálta a harmóniát, és ebből borain keresztül jut nekünk is, ha nyitottak vagyunk rá.

 

BORKALKULÁTOR

 

Melyik a hozzád illő bor a Top 100 Magyar Bor listájáról?

Ezek is érdekelhetnek

Friss