Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megettétek az összes tojást? Ezeket tedd a süteménybe és észre se veszed majd a különbséget

Húsvétkor esszük a legtöbb tojást, amiből nemcsak a süteményekbe kerül, hanem bizony saláta, krém és likőr formájában, meg persze főzve és festve is az asztalra tesszük. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy kevesebb tojást veszünk, mint amennyi kellene és már nem marad a süteményhez.

A tojás az egyik legsokoldalúbb élelmiszer, amiből húsvétkor hatalmas mennyiség fogy minden családnál. A klasszikus, főtt és festett héjú tojás mellett krémek, saláták, likőrök alapanyaga is lehet, meg persze ilyenkor is készül rántotta, omlett, tükörtojás vagy bundás kenyér reggelire, így könnyen előfordulhat, hogy a süteménybe már nem marad tojás.

Húsvétkor ráadásul majdnem végig zárva lesznek a boltok, így ha húsvétvasárnap vagy -hétfőn derül ki, hogy elfogyott a tojás, meghiúsulhat a várva várt kalács vagy sütemény. Nincs azonban ok a pánikra, ugyanis számtalan olyan tojáshelyettesítő praktika létezik, amelyeket használva észre sem lehet venni a különbséget!

Gyümölcsszósz a kevert süteményekhez

Ha egy egyszerű, kevert süteményt tennél a húsvéti, ünnepi asztalra, de már nincs egy darab tojás sem otthon, akkor nézd meg, van-e esetleg a kamrában almapüré, áll-e a pulton már barnulni készülő banán, fonnyadozó alma. Az almából és a banánból ugyanis könnyen készíthető gyümölcspüré, amely remek tojáshelyettesítő a kevert tésztákban. Hat deka gyümölcspüré nagyjából egy egész tojásnak felel meg.

Használj szódabikarbónát és ecetet

A süteményeknél fontos, hogy a tészta légies, könnyed legyen, ha azonban nincs otthon tojás, ez nehéz mutatvány lehet. A sütemény tésztájába tegyél a tojás helyett egy teáskanál szódabikarbónát, amire önts egy evőkanál ecetet, a létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ez pedig segít majd abban, hogy a tészta légiesen könnyed legyen. Egy teáskanál szódabikarbóna és egy evőkanál ecet 1 db tojást helyettesít.

A lenmagliszt szuper választás sós pékárukhoz

A kiflik, zsemlék, sós vendégvárók tésztájához is szükség lehet tojásra, melyet az édes gyümölcspürével nem biztos, hogy jó döntés kiváltani. Helyette próbáld ki a lenmaglisztet. Egy teáskanálnyi lenmaglisztet keverj el egy evőkanál vízzel és hagyd állni öt percen át, majd az így létrejött kocsnyás pépet dolgozd a tésztába. A lenmagliszt helyett chiamag-liszt is használható, de annak legalább 30 perc áztatás kell – írja a Ripost.

Piskótában így helyettesítsd a tojást

Tojás nélkül nincs piskóta, így itt a legnehezebb feladat megoldani a helyettesítést. Szerencsére létezik egy trükk, amivel ez a kényes probléma is orvosolható! Keverj össze 2 evőkanál vizet, 1 teáskanál étolajat és két teáskanál sütőport, ez a keverék pedig egy egész tojásnak felel meg. A receptnek megfelelően növeld a mennyiséget, attól függően hány tojásos piskótát készítenél.

Tojásfehérje helyett csicseriborsó

A csicseriborsó nemcsak a keleti konyhában népszerű, hanem már itthon is egyre kedveltebb alapanyag. A humuszt sokan szeretik, de a csicseriborsó nemcsak kencének tökéletes. Ha a konzerv változatod van otthon, akkor nyert ügyed van, ugyanis a konzervben található lé egy csodaszer, ráadásul saját neve is van. Ez az aquafaba, amit a tojásfehérjéhez hasonlóan kemény habbá lehet verni. Egy tojás fehérjéje három evőkanál aquafabával egyenlő.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss