Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem mind ehetetlen! Teszteltük az üveges bolognai szószokat

Nem mindenki születik fekete öves szakácsmesternek, így igenis van létjogosultságuk a különböző üveges tésztaszószoknak, melyek segítségével pillanatok alatt készíthető ehető étel, ami nem műanyagból van kizárólag, mint mondjuk egy instant leves. Bolognai és milánói, talán ez a kettő a legelterjedtebb változat az ilyen típusú szószok közül, és mivel a csapat egy része hadilábon áll a gombával, pillanatok alatt a nyertes kategória is megvolt. Ami további szintekre osztható aszerint, hogy van-e magában a szószban darált hús vagy saját magunknak kell róla gondoskodnunk.

A hitelesség jegyében szigorúan figyeltük, hogy minden szósz a saját elkészítési javaslata alapján teljesítse be küldetését. A tészta egységes, azonos ideig főtt, így nagy mértékben nem befolyásolja az eredményeket. Természetesen „nyersen” is ízleltük a 12 különböző remekművet, hogy minél pontosabb képet kapjunk róluk.

ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 
Heinz

Paradicsomtartalma kereken 33%. Eszméletlen intenzív paradicsom- és oregánóillat érződik ki belőle, azonnal befalná az ember az egész üveggel, csak úgy nyersen. Elkészítés után megérkezik bele a hagyma is, ami egészen nagy darabokban maradt benne. Karakteresen fűszeres, ami minden egyes falatnál megjelenik. Állagra pont jó, az elkészítés során kicsit besűrűsödik, de még pont ideális.

Tutto gusto

Paradicsomtartalma 64%. Ebben pedig van még 21% marhahús, illetve 5% hagyma. Kibontás után az illata egyszerre rémisztette el a tesztcsapatot. Elsőre a paradicsomos melegszendvicskrém és a vacak májkrém közé lőttük be, és ez akkor sem változott, amikor a tésztára borítottuk. Állagra egészen híg marad, sehogy nem akar sűrűsödni. Szépen lassan eléri a tésztával vegyítve a kellemetlen ízű csilisbabkonzerv ízvilágot, aminek a hátterében egy nagyon kevés hagymás ízt találunk, de semmi többet. Paradicsomhoz köze nincs, inkább savanyú.

KÓLATESZT! KIPRÓBÁLTUK A TIKKADT SZÖCSKÉT, ÉS MEGTALÁLTUK A COCA-COLA VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Dawtona

Provance-i fűszerezésű bolognai szósz, melyhez a leírás szerint még kockára vágott hagymát és durván reszelt zöldséget kell adni, azaz nagyon minimál szósznak tűnik. Sűrített paradicsom az alapja, ami 16%-ot jelent. Az állaga híg, de mégis kocsonyásan remeg. Illatra a felvizezett pizzaszószra hasonlít. A paradicsomot fel lehet ismerni benne, viszont fűszeres ízeket csak akkor kapunk, ha manuálisan rászórjuk a tészta-szósz párosra.

Barilla

37% paradicsompüré, 15% sűrített paradicsom, valamint marha- és sertéshúsból 9,5-9,5%-érkezik egyenesen Itáliából. Ennek is hasonló illata van, mint a második példánynak. Meglepően kevés benne a fűszer, mindössze a hagymát érezni erősen, mellette viszont kimondott paradicsomorgia fogad. A hús is jelen van, a sertés egy fokkal dominánsabb benne.

SAJTIMÁDÓK FIGYELEM, ITT A NAGY SZELETELT TRAPPISTATESZT! >>> 
Combino

Alias a villamos szósz. Itália földjén látta meg a napvilágot és annyit tudunk róla, hogy van benne 18% sűrített paradicsomvelő. Húsos kiadás ez is, 21% marhahússal bolondították meg. Kibontás után ebben nincs meg az a kellemetlen húskonzerv illat, a paradicsom dominál. Kifejezetten sűrű, ha felcsapnánk a falra, garantáltan ott maradna még pár hétig. Fűszerességről nem beszélhetünk, egyedül csak a hagymát érezni. Viszont van egy vékony savanykás vonal benne. A hússal nincsen baj, apróra darált kiadás.

Globus

A leírás arról árulkodik, hogy van benne 28% sűrített paradicsom és 0,7% kockázott paradicsom is. Bontás után egyből megcsapja az orrunkat egy erős fűszeres illatfelhő, amit háttérből tol előre a paradicsom. Iszonyat híg, majdnem olyan, akár egy pohár víz. Oregánós, de annyira híg paradicsomszósz az egész, hogy erős túlzás ezt bolognai szósznak csúfolni.

MEGINT EGY SAJÁTMÁRKÁS VITTE EL A PÁLMÁT - ITT A NAGY SÓSCHIPS-TESZT! >>> 
Panzani

Olaszosan elegáns a csomagolás, mely összesen 52% különböző formátumú paradicsomot rejt, amit 19,5% hússal turbóztak fel (marha és sertés vegyesen). Már kívülről látszanak a különböző alkatrészek, hagyma és húsdarabok úsznak a szószban. A látvány mellé minimális paradicsomos illat társul, inkább a hús és a hagyma dominál, de nem a gagyi csilis babra hasonlít. A paradicsomnak és a húsnak is jó íze van, az állaga is rendben, kis fűszert még elviselne minden gond nélkül.

Dolmio

Egészen brutális paradicsomdózist kapunk, összesen 87% van a csurig töltött üvegben. A színén is látszik, akár egy vérbeli Ferrari, olyan piros. Az illata nettó paradicsom egy kis oregánóval. Ízre is hozza azt, amit el lehet várni ilyen számok alapján. Paradicsom, ami mellé kapunk némi paradicsomdarabot is, fűszereket és egy tisztes adag hagymát. Összességében kellemes, picit bátrabban is lehetne fűszerezni a meglévő jó alapot.

MELEGSZENDVICSKRÉM-TESZT: SOSEM TALÁLNÁD KI, MELYIK A LEGFINOMABB! >>> 
CBA

A leírás alapján kísértetiesen hasonlít a Dawtona nevű szószra, az biztos, hogy egy gyárban készültek. Viszont nincsen egységes tápanyag vagy hozzávalótáblázat, így nem lehetünk 100%-ig biztosak abban, hogy ikrek. 16% nap érlelte paradicsom bujkál a szószban. Nyitás után kirobban belőle egy jó adag paradicsomaroma, de ahogy mozgatjuk, látjuk, hogy ez is egészen híg. Szinte lehetne „ZS” kategóriás ketchup is. Sehol egy zöldségdarab, de cserébe még édes is, nem a legjobb.

Carloni

Az ALDI-ban sikerült beszerezni. A leírás alapján megtudjuk, hogy olaszos neve ellenére osztrák földön született. Paradicsompulp van benne 23%, sertéshús 16% és marhahús 4%. Nincs túl jó illata, ebből duplán jön ki a konzervszag, valahol a csilis bab és a pincepörkölt között mozog. Érthetetlenül sok benne a zeller, aminek az íze szinte elnyom mindent. A paradicsomosság nem túl karakteres benne, a hús finomra darált legalább. A zelleren kívül más fűszert nem találunk benne, ez nem túl bajnokesélyes teljesítmény.

A NAGY MIRELITPIZZA-TESZT! MELYIK EHETŐ, MELYIKET FELEJTSÜK EL? >>> 
Knorr

Sűrített paradicsomból építkezik a Knorr terméke, ebből 31,8%-ot, sima paradicsomból 11%-ot, vöröshagymából pedig 2,1%-ot kapunk. Szinte folyik, annyira híg. Bazsalikom és paradicsom határozza meg az illatát. Apró hagymadarabokat találni benne, mely ízében is visszaköszön, de persze a paradicsom uralkodik. Enyhén fűszeres.

SPAR

Ennek is a paradicsom adja az alapját, egészen pontosan 51%-ban van benne, ami mellé jön 18% marhahús és 17% paradicsompüré. Eléggé furcsa egy bolognai szószt Tetra Pak csomagban látni, de a SPAR mindent meg tud oldani a megszokott dizájnnal párosítva. Egészen pontosan nulla paradicsomot érezni benne, klasszikus konzervszag. Mellesleg akkora répadarab van benne, hogy azt még egy Újházi tyúkhúsleves is megirigyelné. Ízpróba után több kérdés is megválaszolatlan maradt. Hol a paradicsom? Hol a fűszer? Mi ez a masszívan savanyú löket? Ki veszi egyáltalán ezt meg (rajtunk kívül)? De főként miért?

A NAGY MÁJKRÉMTESZT! KIPRÓBÁLTUK, MELYIKET ÉRDEMES MEGVENNI >>> 
Ítélet

A legfontosabb, ami elmondható szinte az összes termékről, hogy talán akkor járunk a legjobban, ha hús nélküli változatot vásárolunk, és mi magunk pirítunk hozzá marhát vagy sertést. Így megspórolunk némi tartósítószert is legalább.

A húsos változatoknál szerencsére voltak kivételek is, nem volt mindegyiknek rettenetes, vallatásra alkalmas csilisbabkonzerv-illata és íze. Ezek közül a Panzani és a Combino kiemelkedett, bátran ajánlott.

A húsmentes változatok közül a Heinz fűszerességével tűnt ki a mezőnyből, egyértelműen ez nyerte ezt az alkategóriát. További ajánlott termék még a Knorr, mellyel nem lehet mellélőni.

Az összes teszt egy helyen >>> 

A prémium árkategória képviselői közül a Barilla bukott, ugyanis nem hozta az elvárt szintet, amit leginkább fűszertelenségével magyarázhatunk. Ugyanebben az ársávban a Panzani egyértelműen jobban vizsgázott.

Elég sok termék került a nem ajánlott kategóriába. CBA, Tutto Gusto, Globus vagy SPAR bolognai szószokból alkotott vacsorával biztosan nem fogjuk szívünk választottját lenyűgözni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss