A közösség(i média) ereje
Vitathatatlan, hogy a közösségi médián alakuló csoportok sokat segítenek abban, hogy csökkentsük a bezártság miatt érzett szorongást. Egy ilyen csoportban egymást inspirálva mutathatjuk meg, hogyan ehetünk jót akkor is, ha a négy fal közé szorultunk, ráadásul nem kell, hogy ez anyagi csőd legyen (a mindmegette.hu Olcsó, laktató ételek – Főzz a Mindmegettével nevű csoportjába itt tudsz csatlakozni).
Akik azonban ennél is többre vágynak, és hiányolják az éttermeket, azok emelhetik a tétet: a karanténnak köszönhetően ugyanis a világhírű éttermek is kénytelenek voltak bezárni. A Michelin-csillagos és egyéb elismerések tömkelegét birtokló séfek pedig szintén a négy fal közé szorultak, azonban mivel a főzés a szenvedélyük, és mindnyájan fontosnak tartják, hogy másoknak is tippeket és ötleteket adjanak, a közösségi média csatornáit kihasználva osztogatnak tanácsokat és recepteket lelkes követőiknek. Így tesz Massimo Bottura, Thomas Keller, Dani García és Anne Sophie Pic is, ráadásul a sor folyamatosan bővül!
Michelin-csillagos tiramisu otthon
A közösségi médián közzétett videók által így most már nemcsak néhány kiváltságos szakácstanonc, hanem minden gasztronómia iránt érdeklődő bepillantást nyerhet a legnagyobbak konyhájába.
A világ talán legjobb séfje, Massimo Bottura (aki eredetileg jogásznak készült) több kezdeményezéssel is bekerült már a hírekbe, már azon túl, hogy modenai étterme a világ egyik legjobbja. Az olimpiai játékok idején a szegényeknek főző szakács amikor csak teheti, jótékonykodik. A koronavírus-járvány ideje alatt pedig jelenleg otthonában főz a családjának. Lányának jutott eszébe, hogy édesapja követőivel is megoszthatnák az estéről estére asztalra kerülő fogások receptjeit. A mester mindennap este 8-kor jelentkezik be az Instagram-oldalán. Tiramisu-, pizza- és halrecepteket is láthatunk a KitchenQuarantine névre keresztelt videósorozatban.
A világ minden tájáról
Thomas Keller amerikai séf Small Farms. Big Hearts címen indított videosorozatot szintén az Instagramon. Alapételek receptjeit mutatja be lépésről lépésre, miközben az amerikai vendéglátóipar helyzetéért harcol, amit a járvány mellett a biztosítók hozzáállása is tovább nehezít. Dani Garcia három Michelin-csillagos spanyol séf is az egészen populáris receptektől kezdve az igazi gourmet fogások elkészítésééig mindent megmutat profilján. De érdemes rápillantani Ferran Adrià twitter-oldalára, vagy éppen a világ talán legismertebb francia séfnőjének, Anne Sophie Picnek Instagramjára.
Ezeket a videókat még akkor is érdemes nézni, ha az ember nem tud olaszul, angolul vagy spanyolul, hiszen a technikák jól láthatók, és már akkor gazdagabbak lehetünk, ha néhány dolgot be tudunk építeni mindennapi főzőgyakorlatunkba. Meg egyébként is, mindig jó látni embereket, akik a szenvedélyüknek élnek, és csillogó szemekkel mesélnek erről...
PÉKSULI SZABIVAL: ÍGY KÉSZÍTS OTTHON HATMAGOS KOVÁSZOLT KENYERET!