Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  

Színes élmények: túrós-mákos szelet

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Színes élmények: túrós-mákos szelet

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Színes élmények: túrós-mákos szelet

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Anyám öröksége az a múlt századi (1999-ben megjelent) :) receptgyűjtemény, melyet munkásságom során eddig méltatlanul elhanyagoltam. Pedig van benne néhány figyelemre méltó sütemény – köztük például a túrós-mákos szelet, melynek már a színei kulináris élményt nyújtanak: mákfekete, mazsolaarany és túrókrémsárga.

Hát nem gyönyörű? Hát nem gyönyörű?

A receptismertetés előtt fontos bejelentést szeretnék tenni kedves Olvasóimnak: két napja fogyókúrázni kezdtem! Az előzményekről röviden: a hétvégén vendégségben voltunk (amúgy rétest sütöttem), és a forgatókönyvnek megfelelően ebéd után kezelésbe vettek a gyerekek: bújócskázás, flipperezés, gyömöszölés – csupa olyan dolog, amihez kitűnő társ egy habókos nagybácsi. :) A program része a súlykontroll: a gyerekek ráállnak a mérlegre, és büszkén közlik, mennyit gyarapodtak a legutóbbi találkozás óta. Nekem eddig sikerült elkerülnöm a mázsálást, ám most ragaszkodtak hozzá, hogy megmérjem magam. Egy feltétellel vállaltam a dolgot: nem árulják el, hogy mennyit mutat a kijelző... Konkrét számot ugyan tényleg nem mondtak, viszont ártatlanul közölték, hogy az érték a 90 és 100 közötti tartományba esik. :-o Mit mondjak, mellbevágó volt, bár sejtettem, hogy nehezebb vagyok a sokéves átlagnál (a versenysúlyom 82-85 kg). Azért remélem, hogy a kilencvenhez voltam közelebb! :)

Bocsi, neked csak a széle jutott :) Bocsi, neked csak a széle jutott :)

Kedves Olvasóim! Ha észrevételt fűznek valamelyik receptemhez, kérem, egyúttal emlékeztessenek a fogyókúrámra, ezzel is elősegítve, hogy pár hét múlva már egy nyolcassal kezdődő számot mondhassanak a gyerekek. A nyilvánosság kontrolljában, illetve magában bízva köszöni Önöknek: Pistuc :)

E minden bizonnyal közérdeklődésre számot tartó kitérő után vágjunk a dolgok, azaz a túró meg a mák közepibe. Illetve ennek előtte a tészta elkészítésébe, ím a hozzávalók:

Pite dupla töltelékkel, ezt szeretem! :) Pite dupla töltelékkel, ezt szeretem! :)

Túrós-mákos süti

Hozzávalók egy 35x25 cm-es tepsihez:
25 dkg finomliszt (ebből 5 dkg lehet teljes kiőrlésű)
1 cs. vaníliás cukor
½ kávéskanálnyi  só
12 dkg sütőmargarin
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 evőkanál kristálycukor
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál tejföl

A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
14 dkg porcukor
őrölt fahéj
1,5 dl tej
6 dkg sütőmargarin

A túrótöltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
12 dkg porcukor
2 tojás (szétválasztva)
+1 fehérje (ami a tésztából kimaradt)
3 evőkanál tejföl
5 dkg mazsola (lehetőleg aranymazsola)
1 evőkanál citromhéj
2 evőkanál citromlé
1 cs. (4 dkg) vaníliaízű pudlingpor

Tálaláskor: vaníliás porcukor

Sütés 180-190 fokon, kb. 50 percig

Ébresztőőő, élesztő!!! Ébresztőőő, élesztő!!!

A leporelló méretű lista ne tévesszen meg senkit: mind a tészta, mind a töltelék egyszerűen és viszonylag rövid idő alatt elkészíthető. Előbbinek kelnie kell, ezért azzal indítunk.

A langyosnál valamivel melegebb tejben elkeverjük a kristálycukrot, beletördeljük az élesztőt, és meleg helyre tesszük. Míg felfut, mély tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vaníliacukrot, majd mindezekkel elmorzsoljuk a puhára mikrózott margarint. Meglocsoljuk a felfutott élesztős tejjel, ráütjük a tojás sárgáját, belekanalazzuk a tejfölt, és jól kigyúrt cipót készítünk. Ezt aztán meleg helyen, szűk 1 órán át kelesztjük.

A sütemény nekem most méreg! (A koponyák alatt kel a cipó) :) A sütemény nekem most méreg! (A koponyák alatt kel a cipó) :)

A „meleg hely” nálam a minimumfokozatra állított sütőt jelenti, melynek lenyitott ajtajára deszkát teszek, erre pedig fémtálban a cipót. Le is takarom (nem muszáj halálfejes kendővel) :). A módszer balesetvédelmi és tűzrendészeti szempontból nem veszélytelen, ezért csak felügyelet mellett alkalmazzuk! Mondjuk ez nem lesz különösebben nehéz, hiszen a töltelék is a konyhában készül, így szemmel tartható a sütő környéke. :)

Ezután elkészítjük a máktölteléket: a margarint felolvasztjuk a tejben, s amikor forrni kezd a keverék, beleöntjük a porcukorral kevert mákot. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni.

Ezzel még várjunk... Ezzel még várjunk...

A túró sem sokkal bonyolultabb: krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a(z opcionálisan rumba áztatott) mazsolát, a citromhéjat és -levet, a pudlingport, a tejfölt, s jól elkeverjük (kissé folyós lesz, de nem kell megijedni, sülés közben bekeményít a pudling) :) A fehérjék felverésével egyelőre várjunk.

Az alapozással megvolnánk... Az alapozással megvolnánk...

Közben talán megkelt már a cipó. Ha igen, tepsiméretűre vágott sütőpapíron kinyújtjuk, azzal együtt beletesszük a tepsibe, és villával megszurkáljuk. A tésztát a szélén ezután ujjal kissé elnyomkodjuk, úgy, hogy kb. két centi magasra felnyúljon a tepsi oldalára. Jöhet a máktöltelék: nagykanállal kupacokban a tésztára halmozzuk, azután előbb villával, majd bevizezett tenyérrel egyenletesre nyomkodjuk.

Mákom van! Mákom van!

A pudlingot ki ne hagyjuk! A pudlingot ki ne hagyjuk!

Készen vagyunk? Egy nagy túróst! :) Kemény habbá verjük a 2+1 tojásfehérjét, és a túrókrémbe forgatjuk, majd az egészet ráöntjük a mákszőnyegre, s villával szétterítjük.

Most vagyunk kész! A 180 fokra előmelegített sütő középső rácsán kb. 50 percig sütjük. Tésztaborítás híján nincs igazán támpont a készültségi fokot illetően, ezért ha a túrókrém már láthatóan megszilárdult kissé, s dúsak az illatok, vágjunk le a süti sarkából egy kis darabot kóstolásilag. Érdemes a talpát is ellenőrizni: szép barnának kell lennie.

Natúron... Natúron...

Ha megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni, a szélét pedig körben vágjuk le (csupán az esztétika kedvéért, de nem muszáj). Szeletelni bevizezett, éles pengéjű késsel célszerű, tálaláskor pedig feltétlenül szórjunk rá vaníliás porcukrot, hacsak nem tiltakoznak ez ellen a megkínáltak.

Kedves Olvasóim! Nemcsak ízével, színével is csábít a túrós-mákos, mely nálam máris feliratkozott a kedvencek közé. Javaslom, Önöknél is legyen majd kéznél íróeszköz! :)

...és cukrozottan ...és cukrozottan

Túrós pite Pistuctól >>>

Mákos pite Pistuctól >>>

Jó étvágyat kíván:

Pistuc

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 41 db
  • 41. pistuc
    2011. augusztus 5. 14:00
    Ha jól tudom, ez egy élesztős omlós tészta, melyben az élesztő jó eséllyel kiváltható fél csomag sütőporral, a zsíros tejföl 10%-ossal, esetleg joghurttal. Biztosabb infóért kérdezze a mindmegette szakácsait (bal oldali menüsorban van a linkje)
  • 2011. augusztus 5. 10:52
    A kinézete és a hozzávalók nagyin csábítóak, csak sajnos van egy nagy problémám. Epés vagyok és az élesztős tésztáktól beteg vagyok. Kiváncsi lennék, hogy ezt a receptet nem lehetne e linzer tésztából készíteni?
  • 39. pistuc
    2011. május 5. 19:50
    Kedves Adél!

    Örülök, hogy ízlett. A fánkokhoz nem értek, soha nem sütöttem, de Mirza talán tud segíteni :-)
  • 2011. május 5. 16:03

    Kedves Pistuc!

    Megsütöttem a túrós-mákos szeletet, nagyon finom lett, ízlett a családomnak.
    Lenne egy kérésem hátha tudsz segíteni, van egy fánksütőformám, de sajnos
    a hozzákapott recepteket nem találom, így nem tudok benne sütni, jó lenne,
    ha tudnál küldeni a formába való receptet.
    Előre is köszönöm, üdvözlettel: Adél
  • 37. pistuc
    2011. április 18. 11:54
    Jó étvágyat, köszi, örülök, hogy ízlett!

    Sziaság, P.
  • 2011. április 18. 08:19
    Az előjegyzés sorra került, tegnap volt a napja. Eredmény: 5 *,szuper,megtartjuk a kis maceráskát. Házi sárgabarack pálinkával mólésítottam a mazsolát, dülöngéltek is benne annak rendje és módja szerint :)) Köszönet a gasztroélményért. Üdv.: Bica
  • 2011. április 9. 14:06
    igeretes
  • 34. pistuc
    2011. április 3. 22:40
    Váljék egészségetekre! Köszönöm, hogy megírtad.

    Üdv., P.
  • 2011. április 3. 21:23
    Megsütöttem. Nagyon finom. Kis rumaromát tettem a mákba, egyebekben mindent a recept szerint csináltam. Ízlett a családnak.
  • 32. pistuc
    2011. március 29. 09:54
    Hát jó
Hasznos csomag