Szilvásgombóc

default user icon
30 4.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
  • 1 kg burgonya
  • 1 kg szilva
  • 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 12 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítés

    Elkészítés: 1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni.

    2. Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet, 3 dkg vajat, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk, ha ragad, még adhatunk hozzá lisztet. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.

    3. Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjjalés cukorral. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.

    4. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.

    5. Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, és a maradék gombócokat is hasonlóan kifőzzük.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Berszán Andrásné 1 évvel ezelőtt
A kruplit mindíg héjában főzöm,teszek a tésztába 1-2 kanál grízt is. Mindíg bajom volt,hogy ha kinyújtottam a tésztát,odatagadt a deszkához. 2 éve tanultam,hogy az elkészült tésztát egy nagy hurka formára csinálom,és szeleteket vágok belőle.Így nem ragad a deszkára. A jó pap is holtig tanul.
edit 2 évvel ezelőtt
eletem elso szilvasgomboca,nagyon finom lett! koszike!
edit 2 évvel ezelőtt
életem els
Szèvald György 2 évvel ezelőtt
Sziasztok Hölgyek ma saját kezűleg csináltam. Nagyon finom volt, főleg a diós zsemlemorzsa
Nagy Ildi 4 évvel ezelőtt
Sziasztok! Ahogy én szoktam csinálni! Krumplit zabosra főzőm meg, azaz félig/háromnegyedig főzőm meg, mert a kisbolt összes lisztje is kevés lenne rá! :) Teljesen meg fog majd főni a forró vízben.
Nyárasdy Rita 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Akkor valószínű nálam is a \"vizes\" krumpli a gond, mert eszméletlenül ragad és alig bírok vele dolgozni. Valamint olyan lágy volt a tészta, hogy betetem a hűtőbe, de látom, hogy nem szabad mert visszaragacsosodik. Ebből a mennyiségből 35 darab lesz szerintem, bár én ennyi burgonyához majdnem ugyanennyi liszet tettem, de nagyon finom lett akkor is. A zsemlemorzsába pedig tegyetek 15 deka darált diót és használjatok barna cukrot! A szilvák mellé és fél kávéskanál barna cukrot és fél kávéskanál fahéjat teszek, de ezt írja a recept is. Köszi mindenkinek!
Kerekes-Bujtor Krisztina 5 évvel ezelőtt
Isteni,köszönöm!A gyerekek nagyon szueretik,nem tudok sokat készíteni belőle!!!:)
pappné rózsa andrea 6 évvel ezelőtt
Kipróbáltam.Nagyon jól sikerült.Én a tésztába raktam 3 evőkanál olajat is, és a krumplit héjában főztem meg.
Balogh Gábor 6 évvel ezelőtt
Ez a recept király! Én a szilvába tettem cukrot és fahéjat, isteni lett.
Bacsó Anita 6 évvel ezelőtt
ELkészítettem. Egy kicsit sokkal több lett, mint 20 db, de nem baj, mert nagy sikere volt a szomszédban is. Nekünk nagyon ízlett, bár egy kicsi cukor szerintem nem ártana a tésztába. Szuper recept.

Hasonló Receptek

Magazin