Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szaftos-sült császárhús lencsesalátával

120 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • 1,5-2 kg császárhús
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 2-3 ág rozmaring
  • 2 tk ételízesítő
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek só
  • 3 dl fehérbor (v. víz)
  • Lencsesaláta hozzávalói:
  • 30 dkg lencse
  • víz
  • 1 tk só
  • 1 db babérlevél
  • 2 db sárgarépa
  • 1-2 db édes alma
  • Öntet hozzávalói:
  • 4 ek méz
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 csipet só
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2 tk magvas dijoni mustár
  • 3 ek étolaj

Elkészítés

  1. A császárhús bőrös felét egy éles késsel rombusz alakban beirdaljuk. A kakukkfű és rozmaring levélkéket lecsipkedjük a szárról, majd apróra felvágjuk. Ezután hozzáadjuk az ételízesítőt, ízlés szerint frissen őrölt színes borsot, a préselt fokhagymát, és összekeverjük. A császárhús minden oldalát alaposan bedörzsöljük sóval, majd a beirdalt bőr réseibe beledörzsöljük a fűszerkeveréket. Ezután pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a só, és az ízek kellően átjárják a hús.
  2. Sütés előtt a tepsibe öntjük a bort, és a bőrös felével lefelé belehelyezzük a befűszerezett húst, majd fóliával lefedjük. (bor helyett vizet is önthetünk a tepsibe) Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 120 fokon 2 órán át pároljuk a húst. Ezután kivesszük, és átfordítjuk a húst úgy, hogy a húsos fele kerüljön felülre, majd szintén lefedjük fóliával. Visszatesszük a sütőbe, és még 1 órán át pároljuk, hogy kellően megpuhuljon. Amikor a hús puha, levesszük a fóliát, majd feljebb vesszük a hőfokot, és kb. 1 óra alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve a húst hagyjuk állni,kicsit hűlni, hogy szépen fel tudjuk szeletelni.
  3. A lencsét pár órára hideg vízbe áztatjuk, majd leöntjük róla a vizet. Ezután egy lábasba áttesszük, bő vízzel felöntjük, sózzuk és babérlevelet teszünk bele és puhára főzzük, majd leszűrjük, és kihűtjük teljesen. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük)
  4. A sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb kockákra felvágjuk. Enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és kihűtjük teljesen. Az almát megpucoljuk, felvágjuk vékony cikkekre, majd kisebb kockára. Citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
  5. Az öntet hozzávalóit összekeverjük. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízlés szerint adunk hozzá még mézet, citromlevet. A teljesen kihűlt lencséhez hozzáadjuk a sárgarépát és az almát, majd összekeverjük. Ezután ráöntjük az öntetet, és óvatosan összeforgatjuk, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

5 IZGALMAS RECEPT LENCSÉVEL, AMIT MÉG NEM PRÓBÁLTÁL >>>

LENCSELEVES, -FASÍRT ÉS -SALÁTA - 10 TUTI LENCSÉS RECEPT SZILVESZTERRE, HA NEM SZERETED A FŐZELÉKET >>> 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a császárhúst, majd a lencsesalátával kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss